EXCLUSIV pentru PlaySport. Alina Rotaru: “Da, mă voi vaccina. Mă bucur că au apărut vaccinuri, dar cred că nu vom scăpa repede de acest virus!”

Cosma Tudor 13.01.2021, 13:53
EXCLUSIV pentru PlaySport. Alina Rotaru: “Da, mă voi vaccina. Mă bucur că au apărut vaccinuri, dar cred că nu vom scăpa repede de acest virus!”

Anul 2021 poate fi unul foarte important în cariera atletei Alina Rotaru. Revenită la Steaua de la 1 ianuarie, Alina se află anul acesta în fața celei de-a doua participări la o ediție a Jocurilor Olimpice.

În vârstă de 27 ani, eleva antrenorului Mihai Corucle trăiește și se antrenează în Germania, la Stuttgart, și speră să obțină o performanță memorabilă la Tokyo.
Între două antrenamente, Alina și-a făcut timp pentru a acorda un interviu EXCLUSIV pentru Playsport. Sportiva clubului Steaua a vorbit despre schimbările din ultima perioadă din viața ei, despre pandemia de coronavirus, despre obiectivul său la Tokyo și despre sporturile pe care le-ar practica dacă nu alegea atletismul.

Înapoi la Steaua

După patru ani, ai revenit la Steaua. Ce reprezintă acest lucru pentru tine?

Multă bucurie și un nou inceput. Steaua București este un club de tradiție care și-a respectat întotdeauna valorile. Pentru mine este o onoare să fac parte din această echipă din nou. Practic, am revenit acasă și sper să obțin rezultate cât mai bune aici.

Te afli în fața celei de-a doua participări la Jocurile Olimpice? Cum crezi că va fi la Tokyo?

Prezența la Jocurile Olimpice este deja o mare performanță pentru mine. Este încununarea muncii mele și a persoanelor care au avut încredere în mine și care îmi sunt alături în fiecare zi. Jocurile Olimpice din Tokyo 2021 cred că vor fi o ediție pe care nu o vom uita niciodată deoarece va fi organizată în condiții speciale.

Ce amintiri ai de la prima participare la Jocurile Olimpice, la cea de la Rio, din 2016?

Pentru mine, prima participare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro a fost un vis împlinit. Acomodarea a fost destul de grea, temperaturile au fost ridicate, iar organizarea nu a fost tocmai de nivelul Jocurilor Olimpice. Totuși, una peste alta, a fost o experiență interesantă.

La ultima ediție a Campionatelor Mondiale în aer liber, de la Doha 2019, ai ocupat locul 6. Crezi ca e posibil ca la Tokyo să fi clasată mai sus?

Da, categoric pot să urc mai sus de locul șase. Oricine își doreste să performeze la nivelul maxim la competiția de obiectiv. Țelul meu este să reușesc să ajung în finala olimpică. Și, odată ajunsă acolo, totul este posibil.

Tehnică schimbată pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

Știu că de câteva luni lucrezi la anumite schimbări în tehnica de săritură. Poti să îmi spui despre ce este vorba?

Așa este. În ultima vreme am schimbat foarte multe elemente tehnice din săritura mea. Săritura în lungime este o probă complexă și ca să reușesc să ajung în finala olimpică trebuie să sar 7 metri. Iar pentru asta, trebuie ca totul să fie perfect. Împreună cu antrenorul meu, Mihai Corucle, lucrăm în permanență la perfecționarea săriturii mele.

Ce ești dispusă să faci pentru o medalie la Tokyo?

În spatele unui rezultat bun la Jocurile Olimpice stau mulți ani de pregătire. Nu poți să te apuci de sport și după un an să urci pe podium! Cel mai important este să mă mențin sănătoasă. Muncesc zi de zi la capacitate maximă și nu voi scădea nivelul nicio clipă pentru a-mi îndeplini obiectivul.

Ce face Alina Rotaru în ziua în care se trezește fără chef de antrenament?

Alina Rotaru are mereu chef de antrenament. Nu mi s-a întâmplat până acum să mă trezesc fără chef de antrenament. Eu am norocul să fac ceea ce îmi place și de aceea aștept în fiecare zi cu nerăbdare să merg la antrenament.

Alina Rotaru se pregătește pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo
Alina Rotaru se pregătește pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

Anul trecut a avut loc un eveniment important în viața ta. Te-ai căsătorit? Cum s-a schimbat viața ta după acel moment?

În luna februarie 2020 m-am căsătorit civil cu Max Kottmann. Am avut un mare noroc pentru că am putut sărbători acest eveniment important din viața noastră, alături de familie și prieteni. După căsătoria noastră a venit pandemia de coronavirus, iar lumea s-a oprit. Pentru noi nu au fost schimbări majore în viață, deoarece amândoi practicăm același sport, avem același vis și același program.

Se vaccinează imediat cum va avea posibilitatea

Care este cea mai mare temere a ta în ceea ce privește pandemia de coronavirus?

Cea mai mare temere este să nu mă infectez cu acest virus. Încă nu se știe exact ce se întâmplă în corpul uman după ce un sportiv de performanță se infectează cu acest virus. De aceea, trebuie să avem mare grijă de noi și de cei din jurul nostru. În sport, cel mai important este să rămânem sănătoși. Numai așa putem performa la cel mai înalt nivel.

Care este opinia ta legată de vaccinare anti-covid. Te vei vaccina?

Mă bucur mult că a apărut vaccinul pentru acesta ne ajuta să fim mai aproape de normal. Asta nu înseamnă că vom scăpa foarte repede de acest virus. Avem nevoie de timp. Și DA, mă voi vaccina atunci când o să am posibilitatea.

Care sunt felurile de mâncare la care poftești, dar de care nu ai voie să te atingi, fiind un sportiv de performanță?

Îmi plac foarte mult cartofii prăjiți. În general nu am voie să exagerez cu niciun fel de mâncare. Antrenorul meu a creat o echipă în jurul meu, iar de dieta mea este răspunzator un medic nutriționist.

Alina trage din greu la sala de antrenamente din Stuttgart
Alina trage din greu la sala de antrenamente din Stuttgart

În afară de atletism, ce sport crezi că ți-ar fi fost potrivit să îl practici?

Dans sportiv sau badminton. Când eram mică, părinţii mei mi-au explicat ce sporturi aş putea face. Mai întâi, am fost la dans sportiv, însă eu fiind foarte înaltă faţă de băieţii de vârsta mea, trebuia să concurez mereu cu alţii mai mari şi treaba nu prea mergea, nu obţineam rezultate bune. Apoi am trecut la atletism și badminton. În clasele V-VIII am practicat badmintonul la clubul CSS 4 Bucuresti. Acest sport mi-a plăcut foarte mult, dar în clasa a VIII-a a trebuit să aleg între ele pentru că nu puteam să le fac pe amândouă la nivel internațional. Am rămas la atletism și nu regret deloc.

A revenit la Steaua după patru ani la CSM București!

Pe 1 ianuarie 2021, Alina Rotaru a revenit în Ghencea. Calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în proba de lungime, sportiva în vârstă de 27 de ani e bucuroasă că revine acasă, la Steaua, și e decisă să aducă multe medalii în palmaresul clubului roș-albastru.

Campioană mondială universitară și multiplă medaliată la Campionatele Europene și Mondiale, la diferite categorii de vârstă, Alina Rotaru a fost legitimată la clubul Steaua București în perioada 2009-2017, iar între 2017 și 2021 a evoluat pentru CSM București.

A făcut baremul pentru Tokyo în urmă cu 563 de zile!

Pe 30 iunie 2019, sportiva Alina Rotaru a sărit 6,91 m în cadrul concursului Hanauerland-Spiele de la Freistett (Germania), devenind a doua atletă din România ce s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, de anul viitor, după Florentina Iușco, care va concura în Japonia tot la săritura în lungime.

La Freistett, Alina Rotaru a terminat proba de săritura în lungime pe locul 1, după ce a făcut de trei ori recordul stadionului: 6,60m, 6,65m și 6,91m.
De la acel concurs și până azi au trecut deja 563 de zile!

Urmăriți Playsport.ro și pe