FRF ar putea ataca în instanță ordinul lui Eduard Novak. Urmează o întâlnire între Burleanu și ministrul Sportului

Ștefănescu Dragoș 15.07.2022, 22:57
FRF ar putea ataca în instanță ordinul lui Eduard Novak. Urmează o întâlnire între Burleanu și ministrul Sportului

Ministrul Eduard Novak a emis în urmă cu câteva zile un ordin ce a provocat nemulțumire în sportul românesc. FRF a reacționat imediat și ia în calcul chiar să atace în instanță această hotărâre. Totuși, Răzvan Burleanu urmează să se întâlnească cu ministrul Sportului pentru a discuta aspectele acestei reforme.

FRF ar putea ataca în instanță ordinul lui Eduard Novak. Răzvan Burleanu se va întâlni cu ministrul Sportului

În urmă cu câteva zile, ordinul lui Eduard Novak a fost publicat în Monitorul Oficial. Acesta ar urma să intre în vigoare începând cu sezonul 2022/2023 și a produs deja multe nemulțumiri în sportul românesc.

Conform ordinului, sportivii români trebuie să aibă o pondere de minim 40% pe teren, pe parcursul oricărui eveniment sportiv de echipă desfășurat în țara noastră. Această regulă este valabilă atât la nivel de juniori, cât și de seniori.

FRF a reacționat imediat și speră ca în cazul fotbalului să se aplice diferit. Astfel, în următoarea perioadă va avea loc o întâlnire între Răzvan Burleanu și ministrul Eduard Novak. Șefii fotbalului românesc vor propune ca de acum înainte să existe opt jucători români în lotul pentru meciuri. Totuși, dacă propunerea FRF nu va fi acceptată de către Eduard Novak, conducerea federației ia în calcul să conteste în instanță ordinul ministrului. Principalul argument al celor de la FRF este că noul ordin al ministrului Novak încalcă principiul liberei circulații a forței de muncă, prevăzut în Tratatul Uniunii Europene.

Ministrul Novak nu va renunța la această reformă

Anterior, Eduard Novak a subliniat că nu va renunța sub nicio formă la procentul de 40% și a contrazis poziția exprimată în mod public de către CNCD, cu privire la faptul că această decizie ar fi una discriminatorie. Chiar dacă a fost de acord că, cel puțin în cazul fotbalului, hotărârea a fost luată într-un moment inoportun, până în prezent ministrul Sportului nu a anunțat vreo amânare a implementării ei.

Nu mai avem deloc rezultate la nivelul naționalelor. Nu se mai poate continua așa. Mi-am asumat această intervenție, pentru că e foarte necesară. Poți aduce sute de milioane de euro și tot nu rezolvi problemele dacă sportivii români nu pot juca.

Îmi asum faptul că poate e prea din scurt. Dar eu am tras semnalul de alarmă și acum vedem ce urmează. Mai discutăm, mai negociem. Nu, procentul nu va scădea. Nu dau înapoi aici! Dar am putea discuta dacă, de exemplu, în cazul fotbalului e oportun să amânăm o lună-două aplicarea. Până se pun la punct. Pentru ei e cam din scurt, e adevărat.

Decizia este sută la sută legală, vă spun eu. La fotbal va fi nevoie de 5 români. Nu e așa mult dintr-un lot de 25 de jucatori. Am vorbit cu președintele Burleanu și fotbalul stă bine. Probleme vor fi la handbal, la baschet etc. Acolo sunt cazuri in care 90% dintre sportivi renunță când împlinesc 18 ani, pentru că n-au unde sa joace, echipele preferă străinii”, a spus Eduard Novak la TVR Info.