Gigi vrea să blocheze Steaua la tribunal! Ce măsură a luat pentru ca „rivalii” din Ghencea să nu promoveze în Liga 2

Olteanu Ștefan / 08.03.2021, 14:16
Gigi vrea să blocheze Steaua la tribunal! Ce măsură a luat pentru ca „rivalii” din Ghencea să nu promoveze în Liga 2

Gigi Becali continuă războiul cu Steaua și merge la tribunal. Finanțatorul FCSB a formulat o plângere oficială, prin care cere ca echipa din Liga III să nu aiba drept de promovare. Primul termen al procesului va avea loc pe 5 aprilie, la Tribunalul București.

Gigi vrea să blocheze Steaua la tribunal

Steaua București este lider în seria de Liga III, însă Gigi Becali vrea să o blocheze din drumul spre promovare. Împotriva formației din Ghencea a fost deja depusă o plângere oficială.
Finanțatorul FCSB este nemulțumit de o regulă modificată de Comitetul Executiv al FRF în 2019. Steaua București este în contunuare un club de drept public, însă potrivit reglementării respective din regulament, dacă va vrea să promoveze în Liga II poate să își cesioneze, cel puțin un sezon, activitatea către un club de drept privat.

Decizia comitetului Executiv din iulie 2019 contravine și Statutului FRF, cel care la articolul 70 stipulează clar că dreptul unui club de a participa în campionatele naționale depinde de meritul sportiv al acestuia și interzice orice modificare a formei juridice a clubului sau a structurii persoanei juridice (de exemplu: schimbarea sediului, denumirii sau culorilor clubului, sau cesiunea între cluburi și/sau alte entități juridice a participațiilor), în scopul facilitării accesului într-un eșalon competițional superior celui în care are dreptul sportiv să activeze clubul în cauză și/sau în scopul facilitării primirii licenței în detrimentul integrității competiției”, se arată în plângerea făcută de FCSB, conform GSP.

Gigi Becali vrea să blocheze Steaua București din drumul spre promovare
Gigi Becali vrea să blocheze Steaua București din drumul spre promovare

Gigi Becali invocă principiile FIFA și UEFA

Prin decizia Comitetului Executiv al FRF, Steaua București primește practic oportunitatea de a-și schimba forma juridică din mers, în drept privat, pentru a putea promova în Liga II.

Prin decizia adoptată, FRF a oferit posibilitatea unui club de drept public care a parcurs toate etapele de promovare de la Liga a IV-a până la Liga a II-a să ofere acest drept unui alt club, de drept privat, care să aducă la îndeplinire exclusiv ultima etapă, respectiv promovarea în Liha I. În primul nivel competițional ar ajunge clubul de drept privat care a realizat promovarea de la Liga a II-a la Liga I, nu cel care a realizat promovarea începând de la cel mai jos nivel.

Încălcarea principiilor FIFA și UEFA privind promovarea este evidentă întrucât se oferă posibilitatea unui club, cel care preia activitatea, să fie înscris în competiție direct în Liga a II-a, pentru a prelua activitatea și locul clubului de drept public, iar o astfel de contradicție între decizia Comitetului Executiv al FRF și Statutele FIFA și UEFA nu poate fi sancționată decât cu nulitatea”, se mai arată în plângerea respectivă.

Primul termen al procesului dintre FCSB și CSA Steaua va avea loc pe 5 aprilie, la Tribunalul București. Formația deținută de Gigi Becali va beneficia și de sprijinul LPF în cadrul procesului respectiv.
Dacă FCSB va avea câștig de cauză, formația din Liga III nu va primi drept de promovare în vară.

Steaua București – FCSB II, în prima etapă din 2021

Steaua București a promovat la finalul sezonului trecut în Liga III. În actuala stagiune, formația antrenată de Daniel Oprița este lider. Steaua este în Seria 4 din Liga III, unde se luptă la promovare cu FCSB II. După 10 etape, Steaua este lider, cu 26 de puncte, iar FCSB II e pe locul secund. Echipa a doua a FCSB-ului are 24 de puncte.

În ultima întâlnire directă, Steaua s-a impus cu 2-1 pe terenul lui FCSB II. Campionatul se va relua în martie, iar prima etapă este marcată chiar de returul Steaua București – FCSB II. Meciul e programat sâmbătă, 13 martie, de la ora 15:00.

Steaua București - FCSB II, derby-ul primei etape din 2021 în Liga III
Steaua București – FCSB II, derby-ul primei etape din 2021 în Liga III