Ioan Niculae, pas uriaș spre liberare. Cererea omului de afaceri a fost acceptată

Moldoveanu Camelia 10.11.2021, 14:54
Ioan Niculae, pas uriaș spre liberare. Cererea omului de afaceri a fost acceptată

Ioan Niculae ar putea fi eliberat condiționat din închisoare. Omul de afaceri a primit încă o decizie favorabilă din partea instanței. Până în acest moment el a executat nouă luni de pedeapsă din cei cinci ani pe care ar trebui să-i ispășească în urma dosarului „Interagro”.

Decizie favorabilă. Ioan Niculae ar putea fi eliberat din închisoare

Miercuri, 10 noiembrie, Ioan Niculae a primit cea de-a doua decizie favorabilă. Judecătoria Medgidia a admis cererea de eliberare condiționată din Penitenciarul Poarta Albă. El a fost găsit vinovat de săvârșirea infracțiunilor de: cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

Prima decizie de eliberare condiționată a fost oferită tot de Judecătoria Medgidia, însă Tribunalul din Constanța a desființat apelul. Instanța a calculat, fracția de o treime necesară pentru eliberarea condiționată, luând în considerare cele 197 de zile ispășite de Ioan Niculae pentru alt dosar. Este vorba despre condamnarea pe care finanțatorul Astra Giurgiu a primit-o în 2015 în dosarul „Mită la PSD”, adică 2 ani și 6 luni.

Tot în dosarul „Mită la PSD”, Nicoleta Mariana Toncea (soția lui Ioan Niculae) a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare. Ea a fost găsită vinovată de complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

Același dosar, victima: Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila. Și el achitat pentru trafic de influență.

Avocatul nu a avut succes data trecută în fața tribunalului din Constanța

După prima decizie favorabilă a judecătoriei din Medgidia, avocatul lui Ioan Niculae a prezentat în fața instanței din Constanța motivele pentru care clientul lui ar trebui să fie eliberat din închisoare. Mai mult, fostul patron din Liga I ar fi fost infectat cu Covid-19 și ar fi traversat cu greu o formă foarte severă a bolii.

A se avea în vedere că petentul, într-unul din actele sale de comerț, a cauzat o evaziune fiscală. S-a supus executării și penal, și civil. Când se decide amânarea eliberării unei persoane, se are în vedere și gravitatea faptei pentru care a fost condamnat.

Petentul a fost judecat pentru un contract cu Bahrini, care era un denunțător, ce a vrut să-și asigure un favor de pedeapsă, a denunțat acel contract cum că nu ar fi fost real și a atras condamnarea acestuia. Dar petentul a avut peste 500.000 de contracte, în urma cărora a dat statului român peste un miliard de euro. Din primele acte de comerț, petentul are atâția bani, astfel că ar putea să stea cu familia sa în orice colț al lumii, are dreptul să creeze un cadrul legal pentru ca oamenii să poată munci și a creat mii de locuri de muncă.

A avut cu statul român o multitudine de relații contractuale și pentru niciuna dintre acestea nu a fost trimis în pușcărie. Ca atare, o asemenea persoană, dacă va fi liberată, ce va face? Va distruge?

Nu, va da un telefon, va mai menține o companie în viață, în care mai lucrează câteva sute sau mii de oameni. Deci acesta este impactul petentului în societate”, a fost parte a pledoariei avocatului, conform Cancan.ro.

Inquam Photos / Octav Ganea

Urmăriți Playsport.ro și pe