Istoria se repetă la Euro 2020 și zeci de mii de fani cer rejucarea finalei Anglia – Italia. De ce sunt acuzați elevii lui Roberto Mancini

Ștefănescu Dragoș / 12.07.2021, 22:05
Istoria se repetă la Euro 2020 și zeci de mii de fani cer rejucarea finalei Anglia – Italia. De ce sunt acuzați elevii lui Roberto Mancini

Euro 2020 s-a încheiat duminică seară cu o finală spectaculoasă pe stadionul ”Wembley”. Italia – Anglia a fost meciul așteptat de milioane de fani din întreaga lume. După o partidă extrem de disputată cele două echipe au ajuns la loviturile de departajare. Cu un psihic mai puternic italienii au reușit să se impună și să câștige titlul de campioană europeană. După ce s-a cerut rejucarea partidei Anglia-Danemarca din semifinale, istoria se repetă la Euro 2020 și zeci de mii de fani cer rejucarea finalei Anglia – Italia. De ce sunt acuzați elevii lui Roberto Mancini.

Istoria se repetă la Euro 2020 și zeci de mii de fani cer rejucarea finalei Anglia – Italia. De ce sunt acuzați elevii lui Roberto Mancini

Finala Euro 2020 a avut loc duminică seară pe stadionul ”Wembley” din Londra. Italia și Anglia au fost echipele care s-au înfruntat pentru câștigarea titlului european.

Anglia a început perfect partida și a reușit să deschidă scorul după doar două minute, prin Luke Shaw. Golul înscris de englezi este cel mai rapid gol din istoria finalelor de Campionat European. După marcarea golului, Anglia a controlat meciul pe tot parcursul primei reprize dar fără a mai avea ocazii importante la poarta italienilor. În primele 45 de minute Italia a reușit să pună în pericol poarta apărată de Jordan Pickford de două ori prin șuturile de la distanță ale lui Lorenzo Insigne și Federico Chiesa.

Repriza a doua a avut o desfășurare total diferită de prima parte. Italia și-a creat numeroase ocazii la poarta englezilor. În minutul 67 italienii au reușit să egaleze prin golul lui Leonardo Bonucci. Până la finalul celor 90 de minute cele două echipe au ratat mai multe ocazii dar tabela a rămas neschimbată. Cele două reprize de prelungiri care au urmat nu au adus mari ocazii iar meciul s-a încheiat cu scorul de 1-1.

Astfel s-a ajuns la loviturile de departajare. Italienii au arătat o stăpânire de sine mai mare și au reușit să se impună. Ratările tinerilor jucători englezi Marcus Rashford, Jadon Sancho și Bukayo Saka au fost decisive pentru înfrângerea Angliei. Italia a câștigat trofeul european după o puză de 53 de ani.

Fanii englezi cer rejucarea finalei

Dezamăgirea înfrângerii din finală chiar pe teren prorpiu a fost foarte mare pentru fanii englezi. Aceștia au demarat o campanie de strângere de semnături pentru rejucarea finalei. Englezii își motivează cererea prin cîteva acuzații adresate jucătorilor italieni care ar fi practicat un ”joc murdar”. Faza din minutul 90+6 în care Giorgio Chiellini l-a tras agresiv de tricou pe englezul Bukayo Saka este cea care i-a nemulțumit cel mai mult pe fanii englezi.

„Meciul disputat pe 11 iulie 2021 nu a fost corect deloc. Italienii au primit doar cartonaș galben atunci când îi trăgeau pe jucătorii englezi, tratându-i ca pe niște sclavi. Toate aceste împingeri, trageri și lovituri au fost permise pentru ca Italia să câștige?

Sunt, cu siguranță, decizii părtinitoare. Italia ar fi trebuit să primească un cartonaș roșu pentru jocul său, iar meciul să fie rejucat cu un arbitru corect. Nu a fost corect deloc”, a scris cel care a lansat una dintre petiții pe site-ul change.org. Aceasta a strâns deja peste 25.000 de semnături.

Petiții în care se cerea rejucarea partidelor au existat și după meciurile Franța – Elveția și Danemarca – Anglia. După toate așteptările, se pare că UEFA nu va lua în calcul aceste petiții în care se cere rejucarea unor meciuri de la Euro 2020.