LPF a anunțat că sistemul VAR va fi adus în Liga I. Începe revoluția în campionatul României

Mihai Cheles 22.01.2021, 19:56
LPF a anunțat că sistemul VAR va fi adus în Liga I. Începe revoluția în campionatul României

Veste bună pentru oamenii din fotbalul românesc. LPF a anunțat că sistemul VAR va fi adus în Liga 1, cât mai curând. După numeroase și interminabile cereri ale cluburilor din Liga 1, firma care deține drepturile TV pare să fi lăsat „garda jos”.

Anunțul a fost făcut de secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ștefan. Cel mai probabil, asistența video va fi introdusă începând cu sezonul următor.

Vom avea VAR în 2021 în România. Va fi la începutul ediţiei următoare de campionat, fie puţin mai târziu. Noi ne-am dori să avem VAR de la 1 iulie, deci de la începerea sezonului următor. Vom vedea dacă se poate, pentru că durata pregătirii arbitrilor este de aproximativ 6 luni.

Este posibil ca sistemul VAR să devină operaţional în Liga I undeva în octombrie – noiembrie 2021. Nu se poate mai repede, pentru că există un regulament care stabileşte nişte termene clare. Şi nu am făcut-o mai devreme pentru că nu a existat finanţare, a declat Justin Ștefan, într-un dialog cu suporterii formațiilor din Liga 1, pe pagina oficială de Facebook a LPF.

Justin Ștefan recunoaște că firma deținătoare de drepturi TV a achiziționat deja echipamentul necesar pentru implementarea VAR. Au fost numeroase discuții pe tema: cine ar fi trebuit să facă aceste achiziții? Cu toate acestea, mai durează până vor fi puse toate amănuntele la punct, pentru o bună desfășurare a lucrurilor.

Ei au achiziţionat deja două maşini VAR, asta înseamnă că sunt pregătiţi pentru a începe testele şi a demara partea de pregătire a arbitrilor. Iar săptămâna viitoare ne vom întâlni cu reprezentanţii FRF pentru a detalia tot ce înseamnă acordul FIFA, FRF, LPF şi cei care vor oferi din punct de vedere tehnic acest serviciu.

După aceea va demara pregătirea arbitrilor, care va dura undeva la 6 luni. Vor fi nişte teste, după care vom avea primele meciuri cu VAR în Liga I. Va fi un meci de Liga I sau unul de Cupa României, nu contează, a completat Justin Ștefan.

LPF a anunțat că sistemul VAR va fi adus în Liga I. Începe revoluția în campionatul României

LPF a anunțat că sistemul VAR va fi adus în Liga I. Începe revoluția în campionatul României

La fel de nerăbdători precum conducătorii și fotbaliștii din Liga 1, sunt și antrenorii care oficializează partidele. Numeroasele greșeli de arbitraj vor putea fi, în sfârșit, eradicate, iar vicierile de rezultat vor dispărea. Și spre bucuria „cavalerilor fluierului”, care vor scăpa de apostrofări și suspendări.

Până ca sistemul VAR să fie implementat tehnologic corespunzător, arbitrii din România vor fi nevoiți să învețe să folosească acest sistem. Vor fi șase luni intensive de instruire, apoi se va trece la proba practică. Primele meciuri vor fi cele mai dificile pentru arbitrii din Liga 1.

Sistemul VAR este ca o paraşută, ca o plasă de siguranţă pentru noi arbitri, atât timp cât pe teren facem o greşeală, avem posibilitatea, mulţumită colegului care va fi în camera VAR, să o corectăm. Cu siguranţă va fi un pas înainte. Sperăm cât mai repede să se implementeze şi la noi, a declarat arbitrul Radu Petrescu, în urmă cu câteva săptămâni, la susținerea probelor fizice.

Urmăriți Playsport.ro și pe