Retragerea din finala de la Tokyo o costă scump pe Larisa Iordache! Ce a pierdut sportiva pentru că nu a concurat

Moldoveanu Camelia / 17.12.2021, 17:59
Retragerea din finala de la Tokyo o costă scump pe Larisa Iordache! Ce a pierdut sportiva pentru că nu a concurat

Larisa Iordache a reprezentat în 2021 România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, asta după ce a suferit trei operații și a stat acasă trei ani pentru a se reface. Din nefericire, campioana avea să se accidenteze iar înaintea finalei de la bârnă. A abandonat, iar asta o să o coste extrem de scump toată viața.

COSR i-a tăiat din renta viageră. Veniturile Larisei s-au diminuat simțitor

Joi, 16 decembrie, gimnasta Larisa Iordache a anunțat printr-un mesaj pe rețelele de socializare că a luat decizia să se retragă definitiv. Anunțul vine după ce sportiva s-a operat la începutul lunii decembrie pentru a șaptea oară. Însă, ea a recunoscut că ar mai fi tras pentru încă o vreme, dar promisiunile care i s-au făcut n-au fost niciodată respectate.

Printre altele, în podcast-ul „Fain și Simplu”, al lui Mihai Morar, Larisa Iordache a vorbit deschid despre problemele pe care le-a întâmpinat după ce a luat decizia că nu mai poate lupta în finala la bârnă de la Tokyo. Se pare că nu doar oamenii din exterior au „criticat-o”, ci și oamenii care ar fi trebuit să-i fie alături.

După ce și-a depus actele de retragere, Larisa a afirmat că renta viageră, de care urmează să beneficieze pentru toate medalii aduse României în 20 de ani de activitate, s-ar fi diminuat. Întrebată de Mihai Morar dacă suma pe care o primea ca sportiv în activitate este echivalentă cu cea pe care urmează să o primească din renta viageră, răspunsul Larisei a fost unul uluitor:

Jumătate de an a fost pe acolo, se apropia. Dar, de la jumătatea anului, cum s-au stricat lucrurile și neavând rezultate, având niște obiective, cumva s-au cam tăiat. (n.r. Mihai Morar: După Tokyo ți-au tăiat salariul?) Da, pentru că pandemie, pentru că lipsă de buget. (n.r. Mihai Morar: A fost un fel de pedeapsă?) Nu știu, nu știu. A fost neîndeplinirea obiectivului. Nu contează cum. Asta ar fi fost întrebarea mea: cum să obțin medalia care era scrisă în acte dacă eu nu am fost aptă medical 100%? În condițiile în care toată lumea știa cum am fost (n.r. operată de 6 ori până în acel moment și cu mama moartă în urmă cu trei săptămâni).”, a mărturisit Larisa Iordache.

Șase operații, trei ani de recuperare, trei săptămâni de la moartea mamei. Însă, au acuzat-o de reavoință

Mama Larisei Iordache a murit cu trei săptămâni înainte ca gimnasta să meargă la Tokyo, asta după ce în urmă cu șase luni a fost anunțată că șansele de a supraviețui sunt 0. A fost o perioadă cruntă pentru sportivă, așteptând în fiecare zi ca mama ei să-și dea ultima suflare.

Larisa a luptat, a fost pionul de bază al lotului de gimnastică a României pentru Olimpiada de la Tokyo. Din nefericire, accidentările care au tot măcinat-o de-a lungul carierei și-au spus cuvântul, iar gimnasta s-a văzut nevoită să abandoneze în finala de la bârnă. Acela a fost și momentul în care oamenii din fruntea gimnasticii din România, cei care au sprijinit-o înainte de competiție, nu i-au mai dat niciun telefon.

Am pretenția să vorbim de la om la om pentru că sunt matură. Am inițiat eu o discuție înainte să plec la Viena (n.r. pentru cea de-a șaptea operație). Dar a fost totul la cald, erau dezamăgiți de situație în sine și de mine. Mi s-a zis o chestie… că dacă eu știam sigur că iau medalie la bârnă, eu intram în finală. Am rămas șocată. Eu eram sigură că iau medalie la bârnă. Le-am zis: îmi pare foarte rău că credeți asemenea lucruri.

Au fost trei motive pentru care am fost suspectată că m-am retras de la Tokyo: că mi-a fost frică de concurs; că nu puteam să iau medalie și că nu am vrut. (n.r. Mihai Morar: Dar că urlai de durere nu și-au dat seama că poate fi și asta?) Acum? Acum și-au dat seama (n.r. arătând către piciorul în orteză și râde). Nu știu ce să zic. Oamenii gândesc în felul lor. Dar atunci când ai niștie motive, niște fișe medicale la mână… cine să te suspecteze?”, a mai spus Larisa.