Scandalos: în timp ce naționala e în derivă, a ratat un nou Mondial și a rămas fără selecționer, președintele FRF, Răzvan Burleanu, pregătește schimbarea statutului pentru a-și prelungi mandatele în fruntea federației! + Pirueta juridică prin care vrea să copieze manevrele lui Ion Iliescu la șefia statului

Justin Gafiuc 15.11.2021, 15:50
Scandalos: în timp ce naționala e în derivă, a ratat un nou Mondial și a rămas fără selecționer, președintele FRF, Răzvan Burleanu, pregătește schimbarea statutului pentru a-și prelungi mandatele în fruntea federației! + Pirueta juridică prin care vrea să copieze manevrele lui Ion Iliescu la șefia statului

Naționala a ratat încă o calificare la Mondial, a șasea consecutivă, n-am mai pupat un turneu final suprem din Franța 1998, iar Mirel Rădoi a decis să pună stop mandatului său pe banca tehnică după ce a terminat pe locul 3 in grupa. Iar în tot acest timp conducerea FRF, în frunte cu președintele Răzvan Burleanu, a adoptat o atitudine alunecoasă, amendată chiar de selecționer în ultimele conferințe de presă: ”Ne așteptam poate să fie mai aproape de noi după succesul din Islanda. Dacă se dorea un proiect pe termen lung, cred că și durata contractului era alta”.

Federația pornește acum în căutarea succesorului lui Rădoi, dar, în toate lunile din urmă, când ”tricolorii” au navigat în ape tulburi, șeful federației a început, de fapt, să-și pregătească în culise o nouă mișcare spectaculoasă cu impact personal: schimbarea statutului federației pentru a-și prelungi viața în fruntea FRF.

De la 2 mandate ajunge la 3. Visează la 4 sau nelimitat!

În momentul primei alegeri a lui Răzvan Burleanu, martie 2014, statutul nu prevedea niciun fel de limită de mandate la șefia federației. Teoretic, Mircea Sandu ar fi putut rămâne acolo până la adânci bătrâneți, dacă ar fi obținut voturile necesare în Adunarea Generală. După victoria neașteptată a lui Burleanu, acesta a anunțat declarativ că dorește limitarea la două mandate pentru postul de președinte, dar, la prima Adunare Generală sub bagheta sa, în iunie 2014, promisiunea a fost încălcată din start: s-a fixat la 3 numărul de mandate.

Surse playsport arată însă că ”echipa Burleanu” lucrează de câteva luni în secret la ”frăgezirea” unei mutări-șoc: urcarea la 4 mandate sau chiar revenirea la situația din perioada Nașului, adică fără număr! Schimbarea ar urma să apară pe agenda următoarei Adunări Generale 2022, când vor avea loc și alegeri, la care actualul președinte va defila pentru obținerea încă unui mandat, al treilea. Și nu ultimul, după cum prepară Burleanu în culise!

Ședința nu este încă fixată, dar probabil va fi împinsă spre toamna anului viitor sau, cel mai devreme, la începutul lui iunie, când naționala va debuta cu un calup neobișnuit de patru meciuri consecutive în Liga Națiunilor. Ar fi momentul potrivit pentru un pachet de marketing ”marca Burleanu” în fața membrilor AG: nou selecționer, începutul unui alt drum pentru ”tricolori”, un nou mandat pentru președinte și decizii trecute la foc automat prin mașinăria de vot. Operațiunea ar fi una facilă: propunere pentru extindere de mandate venită de la un club, jumătate plus unu din sufragii culese în ședință și totul devine oficial!

Jonglerii și cu actualul statut: vrea să dribleze la numărătoare mandatul 2014-2018!

În plus, Răzvan Burleanu mai are la îndemână încă un artificiu juridic, de care ar intenționa să se prevaleze. Statutul FRF adoptat în AG din iunie 2014 a devenit oficial abia în decembrie 2016, când a fost înscris în Registrul Special al Federațiilor de la Tribunalul București.

Explică o sursă playsport: ”Practic, Burleanu și oamenii săi de la juridic vor invoca probabil faptul că prevederea cu trei mandate a intrat în vigoare abia din decembrie 2016. Adică primul său mandat de facto nu s-ar supune acestui calcul, fiindcă ar fi vorba de o aplicare retroactivă. Prin urmare, se va considera că abia 2018-2022 e cel dintâi mandat, așa că, pe statutul actual, el ar mai avea dreptul să fie ales de încă două ori!”. Adică Burleanu și-ar securiza fotoliul cel puțin până în 2030, când va avea 46 de ani!

Oricum, aproape sigur ales pentru un nou mandat în 2022, Răzvan Burleanu va deveni al doilea cel mai longeviv președinte FRF, urmând să-l depășească pe Mircea Angelescu (10 ani, 1969-1975 și 1986-1990). În fața lui mai rămîne doar Mircea Sandu, 24 ani (1990-2014), dar cu piruetele administrative plănuite pe termen lung, ar putea depăși acest record.

Lecția oferită de Ion Iliescu

Iar jocul juridic al mandatelor în baza statutului din iunie 2014 aduce izbitor cu manevrele operate pentru președinția României de Ion Iliescu imediat după Revoluție. A avut un prim mandat interimar 1990-1992, interval de timp în care a intrat în vigoare noua Constituție a României, cu fixarea a maximum două mandate de câte patru ani pentru șeful statului.

Asta nu l-a împiedicat să mai fie ales de încă două ori (1992, 2000), ajungând, de fapt, la trei mandate. E fix artificiul de care ar urma să se prevaleze la FRF și Răzvan Burleanu!

Urmăriți Playsport.ro și pe