Scandările xenofobe l-au dărâmat pe Vincent Kompany: „Mi-e greu să rezist”

Moldoveanu Camelia 20.12.2021, 16:32
Scandările xenofobe l-au dărâmat pe Vincent Kompany: „Mi-e greu să rezist”

Rasismul este un subiect des întâlnit, din păcate, în lumea fotbalului. Fostul fundaș, în prezent antrenorul echipei Anderlecht, Vincent Kompany a izbucnit după meciul cu FC Burges. Scandările xenofobe l-au făcut să lipsească de la conferința de presă obligatorie.

Scandările xenofobe l-au dărâmat pe Vincent Kompany

Vincent Kompany, antrenorul celor de la Anderlecht, a jucat timp de 15 ani pentru naționala Belgiei și 11 pentru Manchester City. Însă, nici cariera de fotbalist, nici cea de antrenor la început de carieră, nu i-a determinat pe fanii lui FC Burges să-i poarte respect. Acesta a auzit pe tot parcursul meciului scandări xenofobe, lucru care l-a determinat să dispară înainte de conferința de presă obligatorie de după meci.

Fanii lui Bruges ne-au făcut tot meciul «maimuțe» pe mine, pe jucători și pe colegii din staff. Sunt devastat. Mi-e greu să rezist. Mulți dintre cei insultați au oferit atât de mult țării noastre

Am venit aici doar să jucăm fotbal. Nu doresc să intru în conflict cu Bruges, vreau doar să mă întorc acasă și să petrec timpul cu oameni importanți pentru mine”, a declarat Kompany.

Sub protecția anonimatului, un fotbalist homosexual a dezvăluit că se teme pentru propria viață

Xenofobia (include rasismul și homofobia) este un subiect delicat în lumea fotbalului. Neacceptarea diversității afectează sportivi di lumea întreagă, iar în „sportul rege” să ai o orientare sexuală diferită aduce destul de multă ură din partea fanilor. Acest lucru a fost simțit din plin de către un fotbalist din Premier League care, sub protecția anonimatului, a mărturisit pentru The Sun că îi este frică să le spună oamenilor că este gay din cauza suporterilor.

Suntem în 2021 și ar trebui să fiu liber să spun oricui cine sunt. Însă adevărul este că suporterii mă vor crucifica”, a spus fotbalistul, cu referire mai ales la susținătorii adversarelor.

Fotbalistul din Premier League a apelat la terapie, dar și la ajutorul lui Amal Fashanu. Cel din urmă este nepotul lui Justin Fashanu, fotbalistul din UK care s-a sinucis la 37 de ani după ce a dezvăluit că este homosexual. Amal conduce o fundație împotriva homofobiei și rasismului din fotbal, fundație care poartă numele atacantului lui Norwich City, Nottingham Forest, Manchester City sau West Ham United.

Cadiz-Valencia, întrerupt din cauza unor afirmații rasiste

Și La Liga a fost zguduit, în urmă cu ceva timp, de un scandal declanșat la meciul Cadiz – Valencia. În minutul 28, fotbalistul de la Cadiz, Mouctar Diakhaby, l-a avertizat pe arbitrul partidei că unul dintre adversari l-a făcut „negru”. S-a iscat un tărăboi întreg pe gazon, fotbaliștii de la Valencia părăsind terenul. Meciul a fost întrerupt, el fiind reluat după lungi parlamentări. Juan Cala, jucătorul de la Cadiz incriminat, a negat afirmațiile făcute de Diakhaby.

Nu știu ce crede că a auzit. Ori a auzit prost, ori inventează tot. I-am spus doar să mă lase în pace. Nu am nicio problemă să ne vedem, să discutăm. Nu există rasism în fotbalul spaniol, toți avem jucători negri, cinci sau șase, în echipele noastre. Dar eu sunt linșat public, sunt amenințat: totul este un circ”, a declarat Juan Cala după incident.

Acuzațiile de rasism ale lui Diakhaby par a fi confirmate, totuși, de imaginile de televiziune și de sunetul de fond, scrie ziare.com. Pe înregistrări se aude cum Cala îi spune: „Negro de mierda, vas a llorar?” (n.r – Negru de rahat, te plângi?).

Urmăriți Playsport.ro și pe