Schimbare majoră în fotbalul mondial. Cum va fi stabilită poziția de ofsaid a jucătorilor din 2022

Ștefănescu Dragoș / 13.10.2021, 13:17
Schimbare majoră în fotbalul mondial. Cum va fi stabilită poziția de ofsaid a jucătorilor din 2022

Tehnica avansată a pătruns în ultimii ani și în fenomenul sportiv. Fotbalul este și el supus schimbărilor prin introducerea diferitelor inovații care vin în sprijinul spectacolului sportiv. La Campionatul Mondial din 2022, o schimbare majoră va fi introdusă în fotbalul mondial.

Schimbare majoră în fotbalul mondial

Directorul departamentului de dezvoltare globală din cadrul FIFA, Arsene Wenger, a anunțat o schimbare importantă ce va fi aplicată în fotbal. Conform fostului antrenor al lui Arsenal poziţia de ofsaid din timpul meciurilor ar putea fi raportată în mod automat. Noua tehnologie va fi introdusă la Campionatul Mondial din 2022.  Încă din iunie 2020, această schimbare era discutată de FIFA. Oficialii forului anunțau:

Dezvoltarea unei tehnologii semiautomatizate pentru a semnaliza offside-ul, pentru a oferi VAR informații suplimentare care să simplifice luarea deciziilor arbitrului și să optimizeze analiza imaginii”.

Conform declarațiilor de astăzi ale lui Wenger, implementarea proiectului ar trebui accelerată în vederea Campionatului Mondial din Qatar, care va avea loc în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie 2022.

Există şanse mari ca poziţia afară din joc să fie semnalată în mod automat la Mondialul din 2022”, a spus Arsene Wenger.

Practic, arbitrii vor avea un ceas prin care li se va transmite automat dacă a fost sau nu ofsaid. Tehnologia va fi asemănătoare celei folosite la Goal Line. Fostul antrenor de la Arsenal a mai spus că modalitatea tehnică prin care se va face acest lucru este încă secretă. Wenger consideră că aceasta va reprezenta „următoarea evoluţie majoră a arbitrajului”. Noua inovaţie tehnologică va permite ca meciul să nu aibă timpi morţi. În prezent, arbitrul trebuie să iasă la marginea terenului pentru a urmări secvenţele puse la dispoziţie prin tehnologia VAR. Astfel, noua tehnologie va da și un plus de viteză desfășurării jocului.

Declarațiile lui Arsene Wenger vin la doar câteva zile după controversatul gol marcat de Kylian Mbappe care a decis finala Ligii Națiunilor în favoarea Franței contra Spaniei (2-1). Atacantul francez a primit mingea într-o poziție suspectă de ofsaid, dar VAR a acceptat golul, deoarece Eric Garcia atinsese mingea anterior.

Campionat Mondial organizat la doi ani

Arsene Wenger promovează și ideea conform căreia Campionatul Mondial ar trebui organizat la fiecare doi ani. În mometul de față turneul final mondial se organizează din patru în patru ani. Acest proiect a stârnit o opoziție puternică în anumite sectoare ale fotbalului mondial, condus de UEFA. Francezul a explicat că înțelege reticența majorității având în vedere aspectele emoționale. Wenger susține că prin  reforma calendaristică propusă de el dorește reducerea numărului meciurilor de calificare

Reforma pe care o propun face parte dintr-o reformă calendaristică. Vreau să reduc numărul de meciuri de calificare”, a declarat Arsene Wenger.