Secretul Nadiei Comăneci despre cum a fost scoasă afară din casă de mama sa: „Era fericită că scăpa de mine pentru câteva ore”

Mihai Rosoiu / 05.07.2021, 11:26
Secretul Nadiei Comăneci despre cum a fost scoasă afară din casă de mama sa: „Era fericită că scăpa de mine pentru câteva ore”

Viața „Zeiței de la Montreal” bate orice scenariu de film. O existență presărată cu mistere și lucruri care ies la suprafață la zeci de ani distanță. Unul dintre episoadele mai puțin mediatizate a fost cel legat de începuturile sale în gimnastică. Secretul Nadiei Comăneci despre cum a fost scoasă afară din casă de mama sa este povestit chiar de cea mai cunoscută româncă din toate timpurile.

Nadia Comăneci și-a povestit secretul și felul în care a fost scoasă din casă de mama sa

Într-una dintre cărțile care au avut-o protagonistă pe marea noastră gimnastă, aceasta povestește despre acel moment decisiv din viața sa. Foarte energică încă din primii ani ai existenței sale, micuța Nadia era greu de stăpânit. Numeroasele năzbâtii pe care le făcea în copilărie au împins-o pe mama sa să ia o decizie radicală.

Aveam foarte multă energie. Mama a încercat găsească o variantă prin care mi consum energia în condiții mai sigure. las în pace copacii, casele și alte obiecte. În Onești se deschisese o mică sală de sport de către familia Simionescu. La șase ani și ceva, am intrat pentru prima dată în ea și am descoperit paralelele mai interesante decât bătătorul de covoare și saltelele care ajutau nu mai julesc. Acolo, sub îndrumarea antrenorului Marcel Duncan, am învățat fac prima rostogolire, prima roată, prima prindere la bară. jucam și învățam totodată. Mama era fericită scapă pentru câteva ore de mine și putea și vadă liniștită de treburile casnice.”, a rememorat Nadia Comăneci în cartea „Scrisori către o tânără gimnastă”.

Fetița neastâmpărată a devenit cea mai mare gimnastă a tuturor timpurilor

Decizia Ștefaniei Alexandrina, mama Nadiei Comăneci, a fost una care avea să-i marcheze viața micuței pentru totdeauna. Odată ajunsă în sala de gimnastică, zvârluga familiei și-a găsit menirea. În scurt timp, acest sport s-a transformat într-o pasiune uluitoare, care avea să o transforme pe Nadia Comăneci într-una dintre figurile de legendă ale sportului planetar.

La frageda vârstă de 14 ani, Nadia Comăneci devenea campioană la Olimpiada din 1976, de la Montreal, fiind prima sportivă care obține nota maximă la un asemenea concurs.

Totuși, viața sa nu a fost lipsită de evenimente, în ciuda notorietății de care s-a bucurat. Dramele trăite de Nadia Comăneci în comunism au fost scoase la suprafață după fuga ei în Canada. De la antrenamentele înfiorătoare pe care le făcea și până la conflictul cu familia Ceaușescu, toate au apărut în numeroase volume sau articole în presa occidentală.