Simone Biles a sfătuit-o pe Larisa Iordache să se retragă. Dialogul surprinzător a avut loc la Tokyo

Moldoveanu Camelia 19.12.2021, 07:42
Simone Biles a sfătuit-o pe Larisa Iordache să se retragă. Dialogul surprinzător a avut loc la Tokyo

Larisa Iordache nu se află la cea de-a doua retragere, ci, de fapt, la cea de-a treia. De data aceasta, însă, renunță la cel mai frumos vis al ei cu sufletul împăcat. Sportiva a povestit care a fost primul moment în care a vrut să renunțe la gimnastică și cum, la Tokyo, Simone Biles a sfătuit-o să se retragă.

Larisa Iordache, de fapt, la cea de-a treia retragere

Gimnasta a anunțat joi, 16 decembrie, că a venit momentul să-și pună definitiv „cipicii în cui și costul în dulap”. Nu este pentru prima dată când se retrage, însă de această dată este definitiv. Prima retragere, cea despre care nu știe multă lume, a avut loc la doar 15 ani.

Au fost foarte multe gimnaste care au renunțat fiind speranțe, erau sportive promițătoare. Din cauza accidentărilor, din cauza dezvoltării, din cauza dorinței de a fi acasă, de a fi la școală, de a avea un iubit,  de a mânca tot ce vrei. (…)

Eu după ce am ajuns la Onești am stat 2-3 ani acolo. Apoi am plecat la lotul de junioare de la Deva. Mie nu mi-a plăcut la Deva absolut deloc, avem 15 ani. Am vrut să mă retrag. A fost pentru prima dată când am vrut să mă retrag din gimnastică… Treceam prin perioada asta de creștere. Mă îngrășasem, aveam probleme cu kilogramele. Voiam să fiu liberă.

Școala mi-a plăcut  în limita bunului simț. Am făcut școală pentru că am vrut să fiu o fată inteligentă. Când am vrut să mă retrag m-a sunat prima mea antrenoare (Mariana Câmpeanu), asta întâmplându-se de ziua mamei, și -a zis: Tu nu te gândești că România asta are nevoie de tine? Și brusc m-am schimbat. Am zis: Da, România are nevoie de mine. A doua zi m-am dus liniștită la antrenament și n-am mai avut niciun moment în care am zis că vreau să plec.”, a povestit Larisa Iordache despre prima sa încercare de a se retrage, în podcast-ul „Fain și Simplu” al lui Mihai Morar.

Simone Biles a sfătuit-o să se retragă: „Larisa, de ce te chinui?”

Așa cum și Simona Halep a mărturisit într-un podcast, în urmă cu ceva timp, Larisa Iordache a explicat cum străinii, americanii în special, vin cu o altă mentalitate. Sportivii crescuți în America spun mereu despre ei că sunt cei mai buni și că nu pot fi întrecuți de nimeni.

Însă, când a văzut-o Simone Biles pe Larisa Iordache cum se chinuie, americanca a vrut să înțeleagă de ce face asta, de ce nu renunță dacă își face rău.

Este ceva ce nu pot să înțeleg (n.r. pe Simone Biles). Eu am concurat cu ea, am văzut-o, vorbim când ne întâlnim. E foarte ok, e un om ok. Chiar vorbeam la un moment dat la Olimpiadă că și eu treceam prin accidentarea asta și ea prin problemele psihice, atunci când n-a mai avut orientare în spațiu și n-a mai putut să concureze.

Fiind la finala de la bârne, pentru că a intrat și ea, mi-a zis: Dar de ce te chinui așa? A venit la mine imediat după ce și-a terminat integralul, nici n-a interesat-o ce-i spun antrenorii. A venit direct la mine. Mi-a zis: Larisa, dar de ce te chinuit atâta? De ce? Nu contează ce zice lumea! Nu te interesează! Pentru că și ea trecea printr-un scandal al oamenilor care o judecau. Pentru că ea era speranța Americii, lua cele mai multe medalii.”, a povestit Larisa Iordache despre întâlnire cu Simone Biles, de la Tokyo.

Americanii „i-au ridicat statuie” Larisei Iordache la Jocurile Olimpice

Americanii sunt uimiți de rezistența și voința sportivei. Mai ales că Larisa Iordache a avut o carieră presărată cu accidentări grave. Ea nu și-a atins niciodată potențialul adevărat, tocmai pentru că a suferit mereu în momentele importante. Și americanii recunosc acest lucru.

Poate că Simone Biles n-ar mai fi dominat gimnastica de o așa manieră, dacă Larisa ar fi fost mereu la un nivel optim, fizic. Mereu a avut probleme cu accidentările. Aceasta a devenit o temă pentru Iordache: așteptări mari și apoi acccidentări”, au titrat jurnaliștii americani în timpul JO de la Tokyo.

Cei de la NY Times analizează în profunzime cum țara care a dat-o pe Nadia Comăneci, a dispărut din prim planul gimnasticii.

Nu au existat programe de dezvoltare, tinere gimnaste promițătoare, iar când veteranii s-au retras definitiv, nu a mai avut cine să-i înlocuiască”, explică americanii.

Urmăriți Playsport.ro și pe