Tristețea lui Doroftei după ce a plecat din România. Fostul campion mondial a recunoscut motivul deciziei de a se muta în Canada

Gabriel Peneș 21.02.2021, 12:10
Tristețea lui Doroftei după ce a plecat din România. Fostul campion mondial a recunoscut motivul deciziei de a se muta în Canada

Nimeni nu e profet la el acasă, se spune. Tristețea lui Doroftei după ce a plecat din România. Fostul campion mondial a recunoscut motivul deciziei de a se muta în Canada. „Moșul” a luptat, a sângerat și a câștigat și pentru România. Nu doar pentru el. Cine nu crede să vadă încleștările cu argentinianul Raul Balbi, de acum două decenii, pentru centura WBA la semiușoară. Dar Doroftei a pierdut lupta cu autoritățile române. Așa a ajuns să se întoarcă în Canada, după ce localul lui din Ploiești a fost închis.

Tristețea lui Doroftei după ce a plecat din România

Tristețea lui Doroftei după ce a plecat din România. Leonard Doroftei va împlini 51 de ani în aprilie. Va petrece sărbătoarea în Canada, acolo unde locuieşte, din nou, din octombrie 2019. A plecat cu inima frântă din România, iar din ceea ce spune este clar că nu a vrut. Dar umilinţele pe care”Moşu” spune că le-au trăit în ţară i-au făcut pe cei din familie să vrea să plece. Şi s-a simţit obligat să facă aşa cum a decis familia.

Leonard Doroftei a fost cel de-al doilea campion mondial român la box profesionist, după Mihai Leu. Totuși, trebuie spus că Leu a cucerit centura la o versiune, WBO, care, în acel moment, 1997, era din linia a 2-a ca importanță. În schimb, centura WBA a lui Doroftei, din 2002, a fost în cadrul unei versiuni istorice, de prim rang în boxul profesionist.

Cele două meciuri disputate contra lui Raul Balbi, în 2002  – mai ales primul – rămân un reper pentru rezistența și determinarea „Moșului”. Iar decizia de egalitate din întâlnirea cu lunganul american Paul Spadafora, una dintre miile de nedreptăți ale boxului. Atunci, Doroftei putea unifica două centuri majore, WBA și WBC. Dar arbitrii i-au refuzat acest lucru, deși câștigase lupta din ring.

Fostul campion mondial a recunoscut motivul deciziei de a se muta în Canada

Probabil greşeala vieţii mele a fost că m-am apucat de cârciumărie, domeniu pe care nu-l cunoşteam. Am vrut să fiu în box, dar nu am reuşit. Era un sistem unde unii controlau şi nu am avut loc”, a declarat Doroftei la Radio Gold FM, conform digisport.ro.

El a recunoscut că decizia a fost luată de familie, chiar dacă el și-ar fi dorit altceva.

Plecarea în Canada a fost decizie luată în familie, cu toate că mi-aş fi dorit, poate, altceva. Au decis să venim aici. Familia a decis aşa. Am avut datoria să-i urmez. Ani negri au fost în spatele deciziei şi nu m-au ajutat să-i contrazic”, a spus fostul „rege” de la semiușoară.

E antrenor la o sală de sport din Montreal

Leonard Doroftei și-a investit majoritatea banilor într-o cârciumă din centrul Ploieștiului, orașul natal. Timp de un deceniu, „Doroftei Pub” a fost un magnet pentru clienți. În 2017, a fost înștiințat de autoritățile locale că trebuie să părăsească spațiul din centrul orașului.
Motivul? Clădirea unde se afla Pub-ul era clasată cu risc seismic ridicat. În acest context, ”Moșu” a fost nevoit să își mute barul într-un spațiu de la stadionul ”Ilie Oană”. Însă profitul a scăzut dramatic. În plus, nu și-a putut recupera suma – sute de mii de euro – investită în pub-ul inițial.
Am încercat să lupt pentru investiţia mea, pentru spaţiul acela oferit pe 25 de ani şi unii m-au făcut cerşetor. Când un ploieştean a scris un articol prin care spunea că sunt cerşetor …  Atunci am simţit că e gata! Plec! În condiţiile în care atunci cand am venit acasă obţinusem cetăţenia canadiană. Am lăsat Canada şi am venit acasă. Nu mă poate acuza cineva că aş fi trădător”, a mai declarat plin de amărăciune fostul campion.
Reîntors în Canada, Doroftei face ce știe el cel mai bine. Box. Nu mai e în ring, ci în colțul ringului, pregătind viitorii campioni. Este antrenor la o sală importantă din Montreal și spune că salariul este unul care îi permite să ducă o viață decentă.
E o sală mare de sport, vin foarte, foarte mulți oameni. Chiar și Lucian Bute mai vine din când în când la aceeași sală, are un program cu niște copii. Face antrenamente, mișcă foarte mult”, a povestit Doroftei, anul trecut, la Digi Sport.