Ultimul popas al lui Patzaichin la Mila 23. Povești senzaționale cu marele campion din sânul familiei

Olteanu Ștefan / 07.09.2021, 11:07

Poveștile cu Ivan Patzaichin vor dăinui veșnic în satul Mila 23 din comuna Crișan, județul Tulcea, unde marele campion al României s-a născut și a copilărit. Patzaichin a fost în Mila 23 în primăvara acestui an, iar cumnata sa ia fost gazdă. Ea a dezvăluit ce îi plăcea cel mai mult fostului canoist să mănânce și ce activități avea de fiecare dată când se întorcea acasă.

La începutul lunii mai a fost Patzaichin ultima oară în Mila 23, satul său natal

Lucica Buhaev este cumnata lui Ivan Patzaichin și în prezent este singura rudă a fostului mare canoist care încă mai locuiește în Mila 23. În vârstă de 48 de ani, Lucica Buhaev este soția fratelui vitreg al lui Patzaichin. Ea avea o relație specială cu fostul mare canoist, care venea deseori în vizită la ea pentru a mânca specialitățile locale sau pur și simplu pentru a se plimba prin sat.
Ultima vizită a avut loc în luna mai a acestui an, la trei zile după Paște. Patzaichin a mâncat atunci masa sa preferată din copilărie: caras proaspăt prăjit.

În mai a fost aici, în casa asta, în curtea asta. Deşi era atât de mare, a stat pe un scaun mic de lemn, la o masă, ca în copilărie. Era fericit. A mâncat ce îi plăcea de mic: caras prăjit, făcut proaspăt, pe loc. Nu era pretenţios la mâncare. Iubea simplitatea, mânca aşa cum a trăit, modest, dar sănătos, ca în Deltă”, și-a amintit Lucica Buhaev, care este și membru fondator al Asociației Ivan Patzaichin.

„Ivan Patzaichin nu a plecat niciodată cu adevărat din Mila 23, era aici cu sufletul tot timpul!”

Satul Mila 23 a devenit celebru pe harta României, iar acest lucru i s-a datorat în mare parte lui Ivan Patzaichin. Fostul uriaș sportiv și-a dorit întotdeauna să promoveze imaginea satului și a încercat să găsească diverse soluții pentru a reuși acest lucru.
Cumnata sa spune că în memoria lui Patzaichin urmează să fie deschis un muzeu în Mila 23:

Ivan nu a plecat niciodată cu adevărat de aici. Cu sufletul era în Mila 23 tot timpul. Venea des şi mereu se gândea cum să facă astfel încât să fie mai bine, să fie mai cunoscută imaginea satului. Păcat că oamenii de aici nu înţeleg ce a însemnat Ivan pentru localitate. Merita un muzeu aici, în Mila 23, dar am reuşit să obţinem aprobări abia cu o zi înainte să moară. Era prea bolnav şi nu am putut să-i dăm vestea, dar s-ar fi bucurat mult”, a mai spus cumnata fostului canoist, pentru click.ro.

„Aici, în localitatea natală, cineva care vrea să vadă urmele lui Patzaichin nu găsește nimic!”

În continuare, cumnata fostului sportiv a spus că imaginea satului Mila 23 ar trebui asociată mai mult cu numele campionului Ivan Patzaichin. Ea spune că deseori vin străini prin zonă și întreabă de Patzaichin, însă nu este nimic de văzut în localitate:

A fost un om modest. N-a cerut niciodată onoruri sau recompense, drepturi sau favoruri. Nu zic să se fi schimbat numele satului, dar măcar să fie adăugat şi numele pe plăcuţa cu Mila 23. Veneau străini şi, cum coborau de pe şalupe, din bărci sau din vapoare, întrebau: «Patzaichin»? Ce să le spui? Ce să le arăţi, când aici nimic nu aminteşte de el? Se organizau din când în când competiţii, era chemat la festivităţi, e adevărat. Dar aici, în localitatea natală, cineva care vrea să vadă urmele lui Patzaichin nu găseşte nimic”, a mai spus Lucica Buhaev, conform sursei citate.

Ce a apărut la statuia lui Ivan Patzaichin din fața stadionului „Dinamo”. Trecătorii s-au oprit să vadă.