Vasile Maftei, paralelă între generația lui și cea de astăzi. „Nu mai merge cum era odată, cu palme sau înjurături”

Bădulescu Silvian / 12.01.2022, 15:19
Vasile Maftei, paralelă între generația lui și cea de astăzi. „Nu mai merge cum era odată, cu palme sau înjurături”

Vasile Maftei este unul dintre cei mai importanți fotbaliști din istoria recentă a clubului Rapid București. Fostul fundaș s-a întors la clubul iubit, în calitate de oficial, în luna august a acestui an.

Alături de Rapid de la restart

El a evoluat în Giulești în perioada 2000-2009. Mai apoi, acesta a fost legitimat la echipe precum CFR Cluj, Unirea Urziceni, Concordia Chiajna sau FC Voluntari. În momentul în care Rapid a intrat în faliment și a luat-o de la zero, el a fost unul dintre foștii fotbaliști care au venit lângă echipă, alături de Daniel Pancu, Daniel Niculae sau Ionuț Voicu.

Maftei a ajutat la promovarea Rapidului în Liga a 3-a, după care s-a retras. În luna august a acestui an, el a fost numit directorul Academiei de Fotbal Rapid București, chiar de către Daniel Niculae.

Acesta a declarat că îi place să lucreze alături de tinerii fotbaliști care speră ca, într-o bună zi, să îmbrace tricoul echipei favorite. De asemenea, fostul fundaș este de părere că metodele de a relaționa cu fotbaliștii de la centrele de copii și juniori sunt total diferite față de perioada în care acesta făcea primii pași în fotbal.

„Este o altă generație, trebuie să ne adaptăm”

Crescut la CSȘ Fălticeni și Sporting Pitești, în ultimii ani ai comunismului, precum și pe întreaga durată a anilor 1990, Vasile Maftei admite că s-au schimbat foarte mult metodele de pregătire și relaționare.

În fotbalul de astăzi, trebuie să fii altfel ca antrenor, ca președinte. Trebuie să mergi foarte mult pe încredere, să le dai multă încredere, să vorbești cu ei. Nu mai merge cum era odată, mai primeam  o palmă, mai și o înjurătură, dar acum nu. Nici nu poți să te atingi de jucători. Trebuie discutat altfel cu ei.

De asemenea, el precizează că aceștia trebuie să se adapteze copiilor din ziua de azi.

Este altă generație, trebuie să ne adaptăm noi și așa cred că este corect până la urmă. Nu trebuie să ne gândim „mamă, cum eram noi și ce făceam noi”. Acum trebuie să ne adaptăm situației. Ăștia sunt copiii din ziua de astăzi, noi trebuie să ne adaptăm și să încercăm să-i facem să fie mai buni” a declarat acesta pentru Digi Sport Special.

Vasile Maftei a câștigat, în cei nouă ani petrecuți în Giulești, un titlu de campion (2002/2003), trei Cupe ale României (2001/2002, 2005/2006, 2006/2007), trei Supercupe ale României (2002, 2003, 2007), precum și un campionat municipal în stagiunea 2017/2018. Acestora se adaugă încă un titlu, dar la CFR Cluj, precum și Cupa României și Supercupa României, alături de FC Voluntari în 2017.