Dezastru total pentru Astra! Patronul Niculae, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare!

Simion Andrei / 18.02.2021, 18:00
Dezastru total pentru Astra! Patronul Niculae, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare!

Update: Ioan Niculae, dat în urmărire

Ioan Niculae, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, a fost dat în urmărire. Pe site-ul Poliției Române, la secțiunea „persoane urmărite”, apare de acum și numele patronului de la Astra Giurgiu.
Autoritățile au emis un mandat „de executare a pedepsei cu închisoarea” pentru Niculae.

Ioan Niculae, dat în urmărire
Ioan Niculae, dat în urmărire

Update: Dezastru total pentru Astra! Ioan Niculae, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare!

Ioan Niculae, patronul echipei Astra Giurgiu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Decizia vine în cazul dosarului „Integraro” și este una definitivă.
Din cei 5 ani va fi scăzută perioada pe care Ioan Niculae a petrecut-o deja după gratii, la condamnarea precedentă, adică un an, 3 luni și 13 zile.
Vestea vine ca un șoc pentru clubul Astra Giurgiu. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, lui Ioan Niculae i s-a interzis și dreptul de a fi acționar, asociat și administrator în cadrul unei societăți comerciale, timp de 3 ani de zile, după executarea pedepsei principale, anunță G4Media.

————————————————————————————————————————————-

Sentință finală în dosarul Interagro! Ce se întâmplă cu Ioan Niculae. Patronul Astrei Giurgiu își așteaptă sentința în Italia. Ioan Niculae află astăzi decizia judecătorilor de la Curtea de Apel București care judecă apelul la o sentință din 2018. Controversatul om de afaceri a fost condamnat de Tribunalul București la 3 ani și 6 luni cu executare pentru cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.

Cu o avere estimată la 500 – 600 de milioane de euro, patronul Astra și al grupului de firme Interagro a mai fost condamnat și în 2015 în dosarul „Mită pentru PSD”. El a stat doar 6 luni de închisoare, din cei 2 ani și jumătate ai sentinței.

Sentință finală în dosarul Interagro! Ce se întâmplă cu Ioan Niculae

Curtea de Apel București e așteptată să dea astăzi sentința finală în dosarul în care finanțatorul echipei de fotbal Astra Giurgiu și deținătorul grupului de firme Interagro, Ioan Niculae a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani. Luna trecută, procurorul Direcției Naționale Anticorupție a cerut o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege, adică de 12 ani închisoare, scrie g4media.ro.

Curtea de Apel judecă apelul la sentința din 2018, dată de Tribunalul București. Patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, a fost condamnat, în 2018, la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al CJ Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru acuzația de trafic de influenţă.

Ioan Niculae a aflat sentința definitivă în Dosarul Interagro
Ioan Niculae a aflat sentința definitivă în Dosarul Interagro

Ce conține rechizitoriul

Procurorii au susținut, în rechizitoriul întocmit, că în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. În baza acestui contract, ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

„Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei”, se scrie în rechizitoriul DNA, conform aceleași surse.

De asemenea, în perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, ar fi inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini și a unei alte persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice. Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Sentința definitivă în dosarul care-l vizează pe Ioan Niculae

Sentința judecătoarelor Curții de Apel, Corina Ciobanu și Mariana Constantinescu va fi definitivă. Interesant este că fix pe 11 februarie a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție termenul la care ar urma să soluționeze cererea depusă de omul de afaceri Ioan Niculae pe 19 ianuarie de a strămuta la o altă curte de apel din țară dosarul de la Curtea de Apel București. Apărătorul lui Niculae a cerut pentru clientul său achitare sau rejudecare. Omul de afaceri a absentat de la ultimul termen din proces, fiind internat într-o clinică din Milano (Italia), unde s-ar reface după infectarea cu COVID- 19, după cum a precizat avocatul său.

Ioan Niculae a mai fost condamnat și în 2015, în dosarul „Mită la PSD”. Omul de afaceri a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare cu executare de Curtea de Apel București, în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale a lui Mircea Geoană în anul 2009. În același dosar a fost condamnat și „baronul PSD de Brăila”, Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare cu executare. Niculae nu a executat decât 6 luni din sentință, el fiind eliberat condiționat. În susținerea cererii de eliberare, patronul Astrei a invocat faptul ar fi scris cinci cărți și ar fi participat la activități recreative și fotbalistice în timpul detenției.

 

U