Dilema UEFA

Andrei Nourescu 21.12.2020, 10:48
Dilema UEFA

Trec zilele și UEFA tot amână o comunicare asupra situației arbitrilor români de la meciul PSG – Bașakșehir. Teoretic, ar fi trebuit ca până vineri de la Nyon să se anunțe ceva, pentru că apoi probabil elvețienii au intrat în vacanță până pe vreo 10 ianuarie. Oficial, un inspector tot analizează de zor, probabil la un Fondue, pe o pârtie de schi, pentru că nu știu ce-ar fi atât de analizat, în mod normal i-ar trebui maximum 30 de minute ca să realizeze că Sebastian Colțescu nu a greșit cu nimic.

Oficialii de la Nyon vor trebui să-și asume faptul că au greșit

De fapt, probabil că a și ajuns demult la concluzia asta, dar acum UEFA se tot codește cum s-o dea ca să iasă bine. Și nu e deloc ușor. Cunoscut ca un for dur, intransigent și deseori vanitos și atotputernic, UEFA are două variante.

Incidente la PSG - Bașakșehir
Demba Ba a fost foarte vehement la adresa lui Sebastian Colțescu

Unu, să confirme realitatea și să recunoască faptul că incidentele de la Paris n-au avut nicio legătură cu rasismul (explic imediat și de ce cred asta). Și doi, să mimeze indignare și intoleranță și să dicteze împotriva românilor niste sancțiuni absurde și nemeritate. Sau vehiculata variantă de compromis, când UEFA ar face pe Raluca Moianu la Iartă-mă și i-ar aduce față în față pe Webo și Colțescu, pentru o îmbrațișare și o împăcare publice.

Prima variantă, cea logică, ar însemna o mare bătaie de cap pentru UEFA. Oficialii de la Nyon vor trebui să-și asume faptul că au greșit și să dea explicații pentru că au acceptat întreruperea meciului și rejucarea a doua zi, împotriva oricărui regulament. Și să explice mai ales abuzul de a întoarce o decizie a lui Hațegan, care-l eliminase pe Webo.

Este evident că a fost doar o inflamare fără temei

Până la urmă, orice ar decide, UEFA iese prost. Va trebui să aleagă o variantă soft, pe cea care produce pagubele mai mici. Cum se zice, să limiteze daunele.

Oricum, pe zi ce trece, din ce în ce mai puțină lume îl mai consideră pe Colțescu vinovat de ceva. Nici măcar, așa cum am tot auzit în ultimele zile, de prostie sau de inabilitate. Cel puțin eu nu pot înțelege de l-aș califica așa. Omul l-a numit pe Webo negru. Păi nu e negru? E galben, roz, e kaki? Nu. Punct. Dacă banca era plină de negri și el în indica pe unul „ăla alb”, era tot rasism? Să fim serioși.

Plus că era o comunicare privată între doi arbitri. Colțescu nu s-a dus la Webo și i-a zis că e negru. El i-a transmis asta colegului său Hațegan. De aia le-a dat UEFA microfon și cască, să comunice, să vorbească între ei. Altfel ar urla unul la altul de la 50 de metri. A fost o discuție între doi oficiali. Are cineva dreptul să o controleze și să spună ce cuvinte din dicționar ai voie să folosești și ce nu? Este evident că a fost doar o inflamare fără temei, de domnișoare care au căutat expunere și sămânță de scandal…

Urmăriți Playsport.ro și pe