Discuția cu Ștefan Radu l-a lămurit pe Mihai Stoica. Secretul prin care Miroslav Klose a ajuns cel mai bun marcator din istoria Mondialelor

Olteanu Ștefan 24.11.2022, 08:56
Discuția cu Ștefan Radu l-a lămurit pe Mihai Stoica. Secretul prin care Miroslav Klose a ajuns cel mai bun marcator din istoria Mondialelor

Ștefan Radu, coechipier cu Miroslav Klose la Lazio în intervalul 2011 – 2016, i-a explicat lui Mihai Stoica de ce fostul mare atacant al Germaniei, care deține și titlul de cel mai bun marcator din istoria Mondialelor, era foarte greu de blocat de către defensive.

„L-am întrebat pe Ștefan Radu”. Mihai Stoica, despre secretul lui Miroslav Klose, cel mai bun marcator din istoria Mondialelor

Un jucător precum Miroslav Klose, cel mai bun marcator din istoria Mondialelor, i-a lipsit Germaniei în partida de miercuri după-amiază, pierdută cu 1-2 în fața Japoniei, sau cel puțin asta este părerea la care a ajuns Mihai Stoica, în urma unei discuții pe care a avut-o cu Ștefan Radu.

Germania a început primul duel de la Mondialul din Qatar cu Kai Havertz în poziția de atacant de careu, deși postul de bază al acestuia este de mijlocaș ofensiv.

Ulterior, când a văzut că jocul echipei sale suferă, Hansi Flick l-a înlocuit pe Havertz cu Niclas Fullkrug, vârful lui Werder Bremen. Nici acesta din urmă nu și-a putut pune amprenta asupra jocului, iar Germania a fost învinsă de Japonia, scor 1-2, provocând a doua mare supriză de la Mondialul din Qatar, după cea din Argentina – Arabia Saudită 1-2.

Mihai Stoica spune că dacă Germania ar mai fi avut un atacant care să beneficieze de calitățile lui Miroslav Klose, soarta partidei cu Japonia ar fi fost alta.

Miroslav Klose este golgheterul all-time din istoria Mondialelor. Dintr-un total de 71 de goluri pe care le-a înscris la națională, 16 au venit la Campionatele Mondiale.

Și, chiar dacă nu este încadrat de specialiști printre cei mai valoroși atacanți ai tuturor timpurilor, Miroslav Klose este descris la superlativ de Mihai Stoica:

„El te obliga să tragi de el. L-am întrebat pe Radu Ștefan și mi-a zis că omul era fenomenal, se antrena extraordinar”, a declarat Mihai Stoica, la Orange Sport.

Interesant este că Miroslav Klose avea o înălțime de doar 1.82 metri, nu tocmai potrivită pentru un vârf de atac, însă la capitolul dueluri fizice, jucătorul cu origini poloneze se descurca excelent.

Miroslav Klose a rămas în istoria Germaniei

După ce a evoluat la echipe precum Kaiserslautern, Werder Bremen sau Bayern Munchen, în Germania, Miroslav Klose a făcut pasul, în 2011, în Italia, la Lazio. Aici a evoluat până în 2016, când s-a retras din cariera de fotbalist.

Miroslav Klose a cucerit Cupa Mondială alături de Germania, în 2014. La nivel de club, el a câștigat două titluri cu Bayern, două Cupe și două Supercupe ale Germaniei, trei Cupe ale Ligii tot în Germania, plus o Cupă a Italiei, cu Lazio.

În tricoul Germaniei, Klose a marcat 71 de goluri în 137 de meciuri, fiind golgheterul all-time al naționalei. Revenind la cele 16 goluri pe care le-a marcat la Mondiale, primele 5 le-a bifat la Campionatul Mondial din 2002. Tot 5 a înscris și la Cupa Mondială din 2006, unde a câștigat și Gheata de Aur, după care, la ediția din 2010 a punctat de 4 ori. Și, în cele din urmă, ultimele două goluri le-a înscris la Mondialul din 2014, când reprezentativa sa a ridicat și trofeul.

Klose este unicul jucător din istorie care a marcat cel puțin 4 goluri la trei Mondiale. Statisticile spun că atunci când Miroslav Klose a marcat, naționala Germaniei nu a pierdut.

Atacantul cu origini poloneze este, de asemenea, printre puținii jucători care se pot lăuda cu performanța că au marcat goluri la patru Campionate Mondiale.

În prezent, Klose este antrenorul lui Altach, ocupanta locului 10 din prima ligă a Austriei.

Ca în România. Hansi Flick și-a certat jucătorii după șocul cu Japonia de la Cupa Mondială.