EXCLUSIV. Mirko Ivanovski vorbește în premieră despre experiențele din România. Ce spune de atmosfera de la Petrolul și cum vede perioada petrecută la Dinamo

Bădulescu Silvian 21.08.2022, 15:32
EXCLUSIV. Mirko Ivanovski vorbește în premieră despre experiențele din România. Ce spune de atmosfera de la Petrolul și cum vede perioada petrecută la Dinamo
  • Mirko Ivanovski (32 de ani) a făcut, în această vară, trecerea din „Ștefan cel Mare” în Ploiești, la Petrolul. Atacantul cu 27 de meciuri în naționala Macedoniei de Nord s- a adaptat la formația din Prahova. Noul „lup galben” a oferit, în exclusivitate pentru Playsport.ro, un interviu după seria de trei meciuri cu victorii la limită pentru băieții lui Nae Constantin;
  • Vârful de atac a vorbit despre adaptarea sa în Prahova, modul în care a trăit Primvs Derby de pe gazon, dar și obiectivele stabilite la „găzari”. De asemenea, scăpat de problemele financiare din București, Ivanovski a ajuns, din nou, la o problemă cu situația financiară dificilă. „La început, în România, nu știam ce să fac, dar m-am obișnuit, deși e greu.”;
  • În plus, fostul „câine” a făcut și o scurtă analiză a echipei antrenate de Ovidiu Burcă. Deși a jucat doar o stagiune în „Groapă”, Ivanovski, prin determinarea sa, a rămas unul din puținii favoriți ai suporterilor. Rămas dinamovist după experiența din Capitală, nord-macedoneanul nu crede că Dinamo poate promova, în condițiile actuale.

„Petrolul nu a fost cea mai bună ofertă, din punct de vedere financiar, pe care am primit-o”

Salut, Mirko. Vreau să vorbim, pentru început, de trecerea la Petrolul Ploiești. Cum ai ajuns la „lupii galbeni”?

După ce am retrogradat cu Dinamo, m-a sunat Claudiu (n.r. – Tudor, directorul sportiv al Petrolului) la două-trei zile. M-a întrebat dacă vreau să joc la Petrolul. Răspunsul meu a venit în câteva zile întrucât doream, în primul rând, să rămân în România. Ulterior, trebuia să văd dacă mai primesc și alte oferte, mai bune sau mai puțin bune, ori din România, ori din afară. Am fost în vacanță în jur de zece zile, acasă, am avut timp să mă gândesc, iar între timp mai veniseră niște oferte. Am ales, într-un final, Petrolul. Nu a fost cea mai bună ofertă din punct financiar, dar per total, a fost ceea ce am considerat că-mi va fi mai bună.

Pe lângă faptul că ai dorit să rămâi în România, probabil și fotbalul din prima ligă te-a atras.

Da, și asta. Dar am ales și pentru suporteri, pentru stadionul, nou, condițiile pe care le au. Am mai avut alte trei oferte din Liga 1 și încă două din străinătate. Nu contează de unde, am avut și din Cipru, dar e irelevant acum.

Ai venit „la pachet” cu Christian Irobiso, din „Ștefan cel Mare” la Ploiești. V-ați vorbit înainte sau v-ați întâlnit direct la Petrolul?

Nu am vorbit înainte. Eu am fost între primele transferuri. Gicu Grozav, Tamaș și eu. După a venit și Christian Irobiso la noi.

„Am întrebat șoferul dacă ne poate duce la Mediaș, din cauza cartonașului roșu!”

Vorbind de Gabriel Tamaș, e un personaj aparte. Cum este să-l ai coleg?

E un băiat extraordinar, un jucător care ne ajută prin experiența lui foarte mult. Sunt bucuros că sunt coechipier cu el. Are un CV și o experiență fantastică în spate. Are declarațiile lui (n.r. – râde), dar el e Gabi și n-o să se schimbe niciodată. Așa a fost mereu.

În urmă cu câteva etape, la meciul cu Voluntari, arbitrul George Găman v-a eliminat șoferul. A avut cine să vă conducă în deplasări?

(N.r. – râde) Da, a luat șoferul roșu. Chiar după meci l-am întrebat dacă ne poate duce până la Mediaș, pentru că era „suspendat” (n.r. – râde). Nu știu cum a luat cartonaș roșu, stătea pe banca de rezerve. Găman n-o fi văzut cine e exact și i-a dat cartonașul. A fost comedie, dar în România nu e ceva nou, nu?

„Când am venit prima oară în România și n-am primit banii o perioadă, nu știam ce să fac. Acum m-am obișnuit. Încă am de luat două luni de salariu de la Dinamo!”

Din păcate, problemele financiare întâmpinate la Dinamo se extind și la Petrolul. Care e situația financiară pe care ai întâlnit-o?

Din păcate, așa e. Nu doar Dinamo sau Petrolul au probleme financiare. În fiecare an se întâmplă, vezi anul trecut Clinceni sau Gaz Metan. Vezi și Hermannstadt acum. Sunt obișnuit, fiind de atâția ani în țară. Când am venit prima dată, nu știam ce să fac. Dar, trecând anii, știu că sunt probleme și că vor mai fi. Nu e ușor, pentru că avem și noi familii, muncim, iar dacă nu primești câteva luni salariul, se simte, nu e ok. Nu ai ce să faci. Gândește-te că jucătorii tineri merg înainte, speră la un transfer afară, să câștige banii. La vârsta noastră, însă, după 30-31 de ani, e greu. Bine, am făcut bani la viața noastră, dar tot e dificil.

Ai bani de primit?

La Dinamo, de exemplu, am primit patru luni din șase. Am renunța la două, trebuie să-mi mai dea două, nu știu dacă le voi primi. Acum am două luni aici. Trebuie să fim puternici, să mergem înainte. Bine, în România, dacă intri în faliment, nu ai cum să primești banii. Te rogi la Dumnezeu să nu intre echipa în faliment, depui memoriu și-ți câștigi banii. Nu ai ce să faci, e greu în general. Dar, repet, sunt obișnuit.

Gaz Metan, Academica Clinceni, chiar și FC Hermannstadt, spre deosebire de Petrolul sau Dinamo, nu au un bazin atât de mare de suporteri care să vină cu bani de acasă, de exemplu.

La Petrolul e diferit. Avem mulți suporteri, iar banii vin și din bilete vândute. Problema nu e așa gravă la noi. Bineînțeles, la Dinamo a fost altceva. În fiecare an, suporterii au băgat bani. La Petrolul, din ce știu, nu e așa. La celelalte echipe menționate, echipe fără suporteri, e greu și s-a văzut.

„Și eu am avut emoții la Primvs Derby. Nu e treaba noastră ce zice lumea, e problema lor, punctele sunt cele mai importante!”

Petrolul 1-0 Rapid sau „Primvs Derby”. Torțe, fumigene, cântece, meci întrerupt, stadion plin. Descrie-mi partida trăită de tine din teren, te rog.

Am avut și eu emoții. La fel cum a zis și Gabi. Sincer, a fost foarte, foarte frumos. Se rupea stadionul în două. Atmosfera a fost impecabilă. Suporterii noștri sunt senzaționali, n-ai cum să nu joci cu 20-30% mai bine când îi ai în spate. Cu așa susținere, poți câștiga acasă cu orice echipă din România.

Ați fost acuzați, și la meciul cu Rapid, și la meciul cu FCU, de stilul defensiv și modul de a câștiga.

Ăsta e fotbalul. Am jucat primele meciuri foarte frumos și am pierdut. Degeaba joci frumos dacă nu câștigi. Ultimele meciuri am câștigat la limită, dar am făcut nouă puncte. Am văzut declarațiile. La meciul cu Rapid, au zis și Mutu, dar și Săpunaru de teren, că a fost prost, dar nu înțeleg de ce. A fost foarte bun. Sunt formații din Liga 1 care nu au așa gazon. Sunt echipe cu jucători buni, cu bani. Nu e treaba noastră ce zic ei, e strict problema lor. Noi am câștigat și mergem înainte, nu ne interesează. Punctele sunt cele mai importante. Ca să rămânem în prima ligă, ne trebuie puncte, ăsta e obiectivul nostru. Dacă putem să facem mai mult, să ajungem în play-off, e un bonus. La final, nu te interesează cum ai jucat, ci unde te clasezi.

Nu ai marcat, dar ai fost numit și „omul meciului”.

Am fost surprins. Știu că am jucat bine, am dat și assist la Grozav, dar toată echipa a făcut un meci bun. Pentru mine, important e să câștige echipa. În acest moment, nu mă interesează dacă dau gol sau nu, important e să ajut echipa și să ne îndeplinim obiectivele.

„Dacă am ocazia, mă voi duce în fiecare etapă la Dinamo la meci”

Mirko, vreau să vorbim puțin și de fosta ta echipă, Dinamo. Ai fost zărit la partida Dinamo – Oțelul. După meci, suporterii te-au salutat, ți-au urat baftă sau au făcut poze cu tine, semn că ai fost apreciat în scurta perioadă la Dinamo. Mai ții legătura cu ei?

Am vrut să vin să mă uit la meci. Stau în București, iar antrenamentul, în ziua respectivă, a fost de dimineață. La Dinamo am foști colegi, frații mei, prieteni și e un club la care am jucat. De ce să nu merg la meci? Dacă am ocazia, mă voi duce în fiecare etapă. Suporterii mă apreciază, îmi scriu mesaje pozitive pe social media, îi apreciez și eu. Am rămas în relații foarte bune.

Dintre jucători, mai vorbești cu cineva?

Da. Sunt mulți copii, dar mai vorbesc cu diverse persoane, cu oameni din staff, prin mesaje. Chiar și cu domnul Zăvăleanu.

„Sper să promoveze. Liga 1 are nevoie de Dinamo și invers! Totuși, cu echipa asta, nu cred că pot urca din primul an”

Poate să promoveze Dinamo din primul an?

Sincer, nu cred. Cu echipa asta, nu. Lipsesc jucători. Doamne ajută să promoveze! Nu pentru faptul că am jucat eu la Dinamo sau că sunt dinamovist, dar Dinamo înseamnă foarte mult pentru fotbalul românesc și pentru prima ligă. Liga I are nevoie de Dinamo și invers. Când joci contra lor, e altceva. Când joci la ei, e ca un derby, mereu. Eu vreau să promoveze echipa! Din ce-am văzut până acum, e greu, nu știu dacă au echipă să se bată la promovare.

La Dinamo, știi bine, ai avut parte de susținerea unui public apropiat de echipă, dar exigent în același timp. La Petrolul, la fel, pretențiile sunt mari, iar suporterii fanatici. Avem exemplu la meciul cu Rapid. Care sunt diferențele, din ce ai văzut, între suporterii lui Dinami și cei ai Petrolului?

Ambele galerii sunt frumoase. Superbi! Dinamo, ăsta e adevărul, are un număr mai mare de suporteri în țară și afară. Totuși, în orașul Ploiești, 99% respiră pentru Petrolul. Și pe lângă, și în județ, chiar și țară. Suporterii sunt foarte apropiați de Petrolul, dar știm cu toții, repet, în România, Dinamo are mai mulți.

„Dacă ne clasăm undeva pe locurile 8-10, e foarte bine. Play-off-ul ar fi un bonus”

Este salvarea de la retrogradare strict obiectivul pentru acest sezon?

Eu spun că dacă rămânem la mijlocul clasamentului, e foarte bine. Din 16 echipe, trebuie să fim pe locurile 8-10. Echipa e nou-promovată, vine după ani jucați în ligile inferioare. La fel, jucătorii nu sunt cu foarte mult schimbați. O mare parte au evoluat și anul trecut în Liga a 2-a. Va fi greu. Sunt ambiții foarte mari. Noi mergem meci de meci la victorie. Cum am zis, dacă prindem play-off-ul, o să fie bonus pentru noi și pentru echipă. Sincer vorbind, nimeni de la noi nu se așteaptă ca Petrolul să fie în primele șase. Sunt echipe, acolo, cu bugete foarte mari, cu un lot numeric, CFR Cluj, FCSB, Craiova. Și FCU a făcut multe transferuri, au bani. Trebuie să fim realiști. Pas cu pas și vedem ce se întâmplă.

La nivel personal, ți-ai propus un anumit număr de goluri?

Va fi greu. Cât mai mult, normal, dar, în primul rând, cum am spus-o, am venit să ajut echipa. La final, dacă echipa e bine, nu contează dacă sau cât am marcat eu, dacă mi-am ajutat colegii.

O promisiune pentru suporterii Petrolului?

Pot să spun că o să dau în fiecare meci tot ce am mai bun, să dau goluri și să câștige echipa. Îi așteptăm în număr cât mai mare meci de meci, iar eu cred că o să facem o figură frumoasă la Ploiești. O să ne bucurăm împreună.

  • Mirko Ivanovski a venit în România în 2012, la Astra Giurgiu. De-a lungul anilor, a mai bifat echipe precum CFR Cluj, Dinamo București și Petrolul Ploiești. Din nefericire pentru nord-macedonean, toate formațiile au în comun fie insolvența, fie falimentul, într-un anumit punct al existenței;
  • În total, pe prima scenă a Ligii 1/Superligii, nord-macedoneanul a jucat 91 de partide, fără a pune la socoteală barajul de promovare/retrogradare cu „câinii”. A marcat 17 goluri în acest interval.