Bună ziua, domnule Iacob. Vă contactez în legătura cu situația de la Dinamo. Pentru început, cum vi se pare echipa?
Exact cum e! Nu e o echipă. E ce se poate în momentul ăsta, în situația cruntă de acolo. E o încercare a celor care conduc Dinamo, inclusiv a antrenorului, cu personalul pe care-l au la îndemână să încropească ceva. Evident, trebuie transferuri. Pentru acestea, trebuie finanțare. Pentru finanțare, trebuie încredere. E un cerc vicios cu care se zbat cei din conducerea clubului ca să-l rezolve. Într-o lună de zile, să faci minuni într-o situația ca asta, e greu. Trebuie să faci minuni în convingerea investitorilor, în aducerea jucătorilor, în așezarea acestora în teren. Suntem cu minunile. Nu sunt soluțiile pertinente la îndemână ușor.
Jocul lui Dinamo, din păcate, scârțâie.
Rezultatul de ieri doar arată situația în care este Dinamo, din păcate, de mai mulți ani și situația grea în care trebuie să fie descurcat Dinamo într-o lună de zile de noua conducere. Mă refer aici la administratorul special (n.r. – Vlad Iacob) și antrenorul principal. Ei știau în ce au intrat și au făcut-o cu toată voința și încrederea. Că trebuie șase săptămâni, două, trei luni să mai facă niște lucruri, durează.
Se anunță vreun transfer în zilele acestea?
Din câte știu eu, astăzi (n.r. – miercuri, 17 august) vor fi anunțați niște jucători. Sunt fotbaliști buni, care vin din Liga a 2-a franceză. (n.red. Între timp, transferurile au fost anunțate prin canalele de comunicare ale clubului Dinamo) S-au făcut eforturi incredibile pe niște canale de bună comunicare între Vlad și oameni din lumea fotbalului din alte țări pentru a aduce la Dinamo jucători. Tot ce se pune pe masă pentru investitori, agenți sau jucătorii aduși este Dinamo, brand-ul. Un asemenea brand nu poate și nu trebuie să dispară. Aceleași discuții sunt și cu investitorii.
Mulți au fugit de Dinamo.
Sigur! Vlad Iacob, uite, este acuzat de declarații optimiste. Acestea, eu le-aș spune constructive, sunt în favoarea găsirii de soluție. Niște declarații de genul celor ale lui Cornel Dinu nu sunt constructive. Dinamitează, dar fără să vrea. Era mai ușor și pentru Vlad, dar și pentru Ovidiu să nu se implice. Știam ce este, cât este de greu, dar cineva trebuie s-o facă. Cum domnul Dinu a trebuit să scrie, că așa îi pică dânsului bine, așa și aici, cineva a trebuit să intre în mocirla și prăpădul de acolo pentru a încerca să schimbe ceva. Și-au asumat doi tineri acest lucru. O fi bine, o fi rău, nu știu. Unde sunt cei care zic sau scriu de Dinamo? Trebuiau să fie în tribună ieri. La ei ar fi trebuit să țipe suporterii lui Dinamo.
Imediat după înfrângerea cu Oțelul, a apărut un editorial al lui Cornel Dinu în care dă de pământ cu echipa.
Ce pot să zic? Există o expresie: „să îmbătrânim frumos!” Acum reușim sau nu. El este un personaj critic de fel, are un condei mai aspru de multe ori. Am văzut editorialul și mă gândeam la o chestie. Mă așteptam la ceva mai simpatic. Să spui „Burcă-Curcă” e pentru cineva cu mai puțină școală, să faci glume pe seama numelui unei persoane. Domnul Cornel Dinu, cu acest editorial, nu contribuie cu ceva pozitiv în toate aceste eforturi. E stilul său consacrat, asta este. Nu face parte dintr-un demers constructiv, nu e rea intenție. Însă, din păcate, nu aduce un plus să critici aspru o chestie evidentă pentru toată lumea și a căror slăbiciuni sunt știute de toată lumea. Se fac eforturi să improvizezi cum poți. Acum se face tot ce se poate mai bine cu mijloacele care sunt la dispoziție.
Există critici peste tot.
Poate alții care critică pe Facebook sau în alte părți au soluții miraculoase. Că nu sunt bani, jucători sau că nu poți face o echipă bună cu jucătorii actuali nu sunt soluții, ci constatări. Soluțiile trebuie căutate în această atmosferă și realitate, dar și contra timp. Dacă ne uităm la bilanțul acestei luni, avem un administrator special nou, pentru că cel vechi era fugit, dar și un antrenor care nu e de ici, de colo. Degeaba e criticat. Ce poate să facă mai mult? Totuși, am observat un lucru bun pe rețelele de socializare. E și foarte multă lume lucidă!
În ultima vreme s-a tot scris despre preluarea clubului de domnul Murad. Din ce știți dumneavoastră, cum decurg negocierile?
Aici sunt două lucruri. Una, de voință și putință a celor care conduc Dinamo, momentan limitată din cauza împrejurimilor, din cauza lipsei investitorului. Sunt demersuri foarte-foarte avansate și aproape de concretizare. Totuși, în afaceri, lucrurile sunt concretizate în momentul în care s-au semnat documentele. Dar, repet, sunt foarte avansate lucrurile acum. Până nu punem pixul pe hârtii, nu putem spune „Iată, finanțatorul principal și ceilalți oameni!”
În care în care ar veni un investitor, fie domnul Murad, fie altcineva, putem vorbi de o șansă reală la promovare încă din acest sezon?
Acesta este cel de-al doilea lucru. Obiectivul promovării, chiar în acest moment, fără finanțator, atât administratorul special, cât și antrenorul și Răzvan Zăvăleanu, împreună cu firma de insolvență, îl au. În momentul acesta se lucrează promovare, nu la un plan de supraviețuire. Acum, obiectivul promovării imediate este un must to do. Trebuie să facem asta, altfel susținerea planului de reorganizare care va fi depus la judecător o să fie greu de făcut, dacă nu se promovează. Sigur, dacă finanțăm mai devreme, nu stăm trei ani. Totuși, un plan de reorganizare o să fie bine susținut cu promovarea. Este ceva ce trebuie făcut, este obiectivul pe care și l-au propus. Dacă te uiți, ca telespectator, la meciul de ieri, ți se pare o chestiune delicată, greu de îndeplinit. Obiectivul, repet, este promovarea! E un paradox, dar Dinamo se salvează din promovare, nu printr-o strategie de supraviețuirea în Liga a 2-a.