INTERVIU EXCLUSIV. Nicolae Badea a vorbit despre tot ceea ce s-a întâmplat la Dinamo în ultima perioadă. Care este rolul său în ceea ce privește investițiile la echipă sau problemele de patrimoniu vizavi de siglă și denumire

Autori: Bădulescu Silvian, Cătălin Mureșanu / 18.05.2022, 13:03
INTERVIU EXCLUSIV. Nicolae Badea a vorbit despre tot ceea ce s-a întâmplat la Dinamo în ultima perioadă. Care este rolul său în ceea ce privește investițiile la echipă sau problemele de patrimoniu vizavi de siglă și denumire
  • Nicolae Badea, acționar minoritar la SC Dinamo 1948 SA, formația din Liga 1, cu 7% prin societatea ACS FC Dinamo București, a oferit, în exclusivitate pentru Playsport.ro, un amplu interviu în care a vorbit despre tot ceea ce s-a întâmplat la trupa antrenată de Dusan Uhrin jr. în ultima perioadă;
  • Fostul președinte al Consiliului de Administrație din „Ștefan cel Mare” a menționat, cu cea mai mare deschidere, despre toate lucrurile care s-au petrecut în „Groapă”: notificarea în ceea ce privește interzicerea folosirii siglei și a denumirii „FC” în scop comercial, prejudiciile venite cu această notificare, acel 10% care a apărut în presă, rebranding, dineu, dar și relația cu Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul administratorului judiciar RTZ & Partners SRL, și Iuliu Mureșan, administratorul special;
  • Totodată, Nicolae Badea a subliniat și o parte din sumele investite în SC Dinamo 1948 SA, fie prin Programul DDB, fie prin diverse împrumuturi sau contracte de sponsorizare încheiate cu formația care a încheiat sezonul de play-out al Ligii 1 pe locul 14;
  • La final, Nicolae Badea, unul dintre cei mai importanți sponsori din ultimul an de la formația din „Ștefan cel Mare”, a menționat că urmează să aibă loc o întâlnire cu Răzvan Zăvăleanu.

Nicolae Badea a recunoscut motivul pentru care a trimis notificarea către SC Dinamo 1948 SA

Nicolae Badea a oferit, în exclusivitate pentru Playsport.ro, un amplu interviu despre toată situația de la Dinamo din ultimele luni.

Despre trimiterea notificării:

Orice drept patrimonial nematerial, cum sunt licențele, brevetele, inovațiile, invențiile și așa mai departe, sunt cedate unei terțe părți în anumite condiții. Pot fi cedate cu titlu gratuit, dacă e un drept de utilizare socială, cum este mesajul social al unei sigle, a unei invenții, drepturi de autor. Iar, dacă vrei să faci acte de comerț și drept de autor cu acea invenție, marcă, trebuie să existe un raport contractual între deținătorul legal al mărcii, al invenției, al inovației și drepturile de autor (n.r. – în cazul de față CS FC Dinamo). Cum ar fi ca cei care scriu să nu fie plătiți pe drepturi de autor al scriitorului?. Un scriitor publică o carte, ce bani primește? Pentru drepturile de autor. Nu primește de la editură. Aceasta îl plătește, conform raportului contractual, pe dreptul de autor pe care autorul îl cedează editurii pentru a publica cartea. Din veniturile pe care le scoate editura din vânzare, el are o sumă echivalentă cu dreptul de autor, convenit contractual. Cel mai simplu de explicat, în formula asta, e pe drepturi de autor. El e plătit pentru că e autorul unor rânduri.” 

Despre motivul pentru care a fost trimisă notificarea către SC Dinamo 1948 SA:

Utilizarea a fost convenită în 2005. În utilizarea oneroasă, generatoare de venituri, dacă vrei să faci merchandising, la rândul tău să obții venituri din ce vinzi, n-ai dreptul să cesionezi altei părți, că nu tu ești deținătorul. În momentul în care recurgi la astfel de comerț, cum ar fi merchandising, branding de produse, căni, brichete, etc. sunt generatoare de venituri care exced utilizării gratuite. Utilizarea gratuită este strict în scop sportiv, cu echipamentul de joc, de prezentare, la antrenamente, la meciurile amicale, oficiale, în competiții. Inclusiv, e utilizare gratuită, când tu, Dinamo 1948 SA, ai drepturi tv din transmisia de meci. Pentru aia, CS FC Dinamo nu ți-a cerut nimic. Nu joacă sigla, ci jucătorii, iar veniturile sunt din competiția la care participi.”

Despre cei 10% pentru dreptul de folosință comercială și prejudiciul în valoare de un milion de euro menționat de CS FC Dinamo în notificarea transmisă către SC Dinamo. Nicolae Badea admită că acest punct a fost o eroare:

În ceea ce privește cei 10% pentru dreptul de folosință comercială, totul este fals. CS FC Dinamo n-a cerut nimic, pentru că o sumă, un procent, un venit se obține când se semnează un contract. Cum să ceară, dacă nu s-a semnat nimic, dacă nu s-a convenit nimic?

Pe de altă parte, prejudiciul este o eroare, în opinia mea. Orice sumă ai invoca pentru prejudiciu, trebuie să-l dovedești în instanță. Poți să scrii și 100 de milioane, dar dacă nu dovedești prejudiciul, primești 0 lei. Categoric, a fost o eroare.”

Fostul președinte al CA de la Dinamo a recunoscut că a existat o astfel de notificare și în era Negoiță. Ionuț Negoiță a fost acționar la Dinamo în perioada 2013-2020, timp în care „câinii” au trecut prin prima insolvență. Nicolae Badea a recunoscut că, și la momentul respectiv, a existat o notificare către Dinamo 1948 SA.

Despre notificarea din era Negoiță:

A fost trimisă o notificare și domnului Negoiță pentru că, în 2012, societatea Dinamo 1948 SA a creat un statut de asociat unic, o societate pentru merchandising. Dinamo Merchandising se chema. În înțelegerea dintre Dinamo 1948 SA și Dinamo Merchandising pentru utilizarea siglei, culorilor, stemei, Dinamo Merchandising urma să plătească 10% din veniturile realizate din acte comerciale. Pentru primul an, s-a convenit o sumă modică lunară de 5000 de lei. A fost convenită cu acționarul Dinamo Merchandising, respectiv Dinamo 1948 SA. Probabil că procentul de 10% era această, să spunem, referință în 2012.”

Administratorul judiciar nu are dreptul de a lua decizii în ceea ce privește identitatea unei societăți precum SC Dinamo 1948 SA

Nicolae Badea a subliniat că Răzvan Zăvăleanu, în calitate de reprezentant al administratorului judiciar, RTZ & Partners SRL, nu are dreptul de a lua decizii în ceea ce privește identitatea formației din „Ștefan cel Mare”.

Despre rebranding-ul propus de administratorul judiciar: noula siglă și ce se poate întâmpla cu această inițiativă:

Atribuțiile și competențele de decizie asupra identității oricărei societăți comerciale sau necomerciale aparțin asociațiilor sau acționarilor. Nu aparțin administratorului judiciar care, conform legii, are două obligații: să supravegheze și să îndeplinească deciziile judecătorului sindic.  Nu este în competența administratorului judiciar sau special acest rebranding. Administratorul special are un contract de mandat cu precizări foarte clare: ce are voie să facă și ce nu. Repet, conform legii, dreptul de a decide asupra identității unei societăți comerciale, fundații, asociații, a unui SA, noi vorbim de societăți comerciale, aparține acționarilor sau asociațiilor.”

Despre rezolvarea problemei de patrimoniu cu sigla și denumirea de „FC”:

Cei care sunt interesați (n.r. – administratorul judiciar) știu unde să se adreseze. Dinamo 1948, prin cei care s-au ocupat de rebranding, au făcut-o dintr-o acțiune pe care n-a mandatat-o nimeni din cei care aveau capacitatea și dreptul legal de a decide. Sunt acte constitutive ale lui Dinamo 1948. A fost, nici nu știu cum s-o numesc, hai să-i zicem o inițiativă ad-hoc fără ca măcar să facă un minim de efort de documentare, convenire sau de clarificare a acelui conținut primit de la FC Dinamo.”

Despre plecarea lui Iuliu Mureșan:

Administratorul special nu este istorie atâta timp cât primește salariul. În mod normal, până nu intervine o reziliere a unui raport contractual cu orice angajat, este în drept să primească salariul. Sigur, dacă și lucrează, este altceva. Nu știu dacă lucrează sau nu. (n.r. – Iuliu Mureșan se află la Cluj) Poate ești plătit și când ești în deplasare. Poți să primești și diurnă și decont de transport. Aceste lucruri trebuie să le știe domnul Zăvăleanu. RTZ supraveghează.”

Despre platforma DinamoWin:

Am fost solicitat la discuții și am răspuns la ele. Nu m-am dus în acte de voluntariat sau în acte arbitrare împotriva administratorilor societății. Platforma DinamoWin a fost inițiată cu mult dinainte de a se naște insolvența și cele două mari competențe, ale administratorului judiciar și cel special. Cred că, în afară de faptul că au citit documentele pentru crearea platformei Dinamo Win, dacă le-au citit, că de primit le-au primit, nu cred că au fost prezenți la vreo reuniune, întâlnire tehnică sau vreo întâlnire pentru administrarea și punerea în funcțiune a platformei. Au fost, totuși, legende ale lui Dinamo, jucători la zi care sunt în cunoștință de cauză, care au participat la lansarea platformei. Nu am încercat să iau nimic, nicio percepție publică din aceste lucruri. E prima dată când vorbesc despre ele. Nu cred că am apărut până acum în presă să spun „am făcut asta, am contribuit la asta”. Nu-mi place lucrul ăsta.”

Nicolae Badea a eludicat și ce a presupus implicarea sa la SC Dinamo 1948 SA  în ultima perioadă

Cum s-a implicat Nicolae Badea, în acest an, la Dinamo?

Despre implicarea ca membru DDB:

În primul rând, a fost o implicare în calitate de membru DDB, unde am plătit cotizațiile, contribuțiile sau biletele online nenumărate. Nu cred că a fost meci în care, prin Programul DDB, când s-au vândut bilete virtuale, să nu cumpăr de la câteva sute la câteva mii. Asta la, să zicem, aproape fiecare meci în parte. În al doilea rând, în martie 2021, când era nevoie de bani pentru licență, am semnat un contract pentru publicitate în care Dinamo mi-a livrat serviciile de publicitate contractate. Inițiativa a fost a mea. Atât timp cât am contractat acea publicitate, înseamnă că am avut nevoie de ea și am plătit echivalentul valoric stipulat în contract, undeva în jurul a 400.000 de lei.

Despre implicarea materială în cadrul insolvenței: „Am plătit cazarea administratorului special la Hotelul Caro”

Mai apoi, începând cu vara lui 2021, plecând de la insolvența lui Dinamo, lipsită de mijloace financiare suficiente, am plătit, începând cu 1 iulie, și lucrul ăsta îl știe domnul Dragomir (n.r. – Dumitru Dragomir), cazare sportivilor și a staff-ului tehnic la Crystal Palace, cazarea administratorului special la hotelul Caro, am plătit refacerea gazonului de pe „Dinamo” și de la baza de la Săftica, inclusiv lucrările necesare cantonamentului de la Săftica: lucrări electrice, de întreținere, reparații, instalații sanitare.

Despre diverse plăți: salarii, datorii, construcții

De asemenea, FC Dinamo a livrat materiale necesare punerii în funcțiune a sistemului de irigare: aspersoare, pompe programatoare ș.am.d. Tot ce înseamnă sistemul de întreținere a gazonului, inclusiv alte mijloace materiale care se regăsesc. Am livrat materiale de construcții pentru cantonament. Am făcut și alte plăți. În ceea ce privește banii necesari pentru plata salariilor, a datoriilor, domnul Zăvăleanu știe foarte bine, sunt contracte asumate. Nu am făcut ceva care să nu fie asumat de Dinamo 1948 SA. Își amintește foarte bine, cu promisiuni de rambursare în 15 zile și au fost rambursați în 4 luni și 15 zile.”

Despre dineul la care au participat jucătorii lui Dinamo și staff-ul tehnic, marți seară, la un restaurant din Capitală. „Nu știu să se fi organizat o ieșire la o apă minerală de când se ocupă cei doi administratori”

Da, l-am plătit, pentru că nu știu ca, până acum, de când e în reorganizare Dinamo și de când se ocupă cei doi administratori de Dinamo (n.r. – Răzvan Zăvăleanu și Iuliu Mureșan) să se fi organizat o ieșire la o apă minerală a lotului, nu la o masă. Nu a fost o chestiune obligatorie, nu eu am stabilit participanții, nu am invitat pe nimeni în nume propriu, nu am sunat pe nimeni din jucători să participe sau nu. Participanții n-au fost stabiliți de mine.”

Cum vede Nicolae Badea crucialul baraj de retrogradare/promovare dintre Dinamo și Universitatea Cluj

Despre o eventuală retrogradare a lui Dinamo: „Această situație este consecința administrării lui Dinamo în ultimul an de zile. Eu n-am indicat niciun jucător în acestă perioadă: cine să vină, cine să plece. La fel și la antrenori.

Personal, nu accept această ipoteză a retrogradării. Sigur, rezultatul unui meci de baraj este deschis. Nu înseamnă că Dinamo câștigă barajul cu „U” Cluj dinainte să-l joace. Ca dinamovist, nu pot să-mi imaginez ca Dinamo să retrogradeze. E o situație sportivă critică în care Dinamo a ajuns. Sunt convins că sunt resurse sportive, dorința de a depăși acest moment, acest impas. E, într-adevăr, o mare încercare. O încercare inedită în istoria lui Dinamo, dar este consecința administrării lui Dinamo în ultimul an de zile. Eu n-am indicat niciun jucător în acestă perioadă: cine să vină, cine să plece. La fel și la antrenori. Ce management sportiv este ăsta când ai rulat 54 de jucători și 6 antrenori într-un an competițional? Unde este capacitatea de managament sportiv, de administrare specială sau juridică?”

Despre o eventuală întâlnire cu Răzvan Zăvăleanu:

Mă întâlnesc cu domnul Zăvăleanu. Știe dumnealui când. Datele întâlnirii sunt confidențiale.”