Săracii milionari anonimi făcuți celebri de amărâtul nostru fotbal – Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac / 26.05.2022, 15:06
Săracii milionari anonimi făcuți celebri de amărâtul nostru fotbal – Opinie de Sorin Chiriac

Borcea, Iancu, Penescu, Pinalti, Copos, Porumboiu, Nețoiu, Staicu, Adamescu, Bucșaru, Bucur, Niculae. Este că vă e dor de ei? Am o veste proastă și una bună.

Pleacă unii, vin alții

Vestea bună este că nu o să îi mai vedeți prea curând în prime time la TV, cocoțându-se pe titulatura de ”patron al echipei de fotbal”. Vestea proastă este că locul lor este luat de alți milionari, mai mult sau mai puțin anonimi care vor să împărtășească din cunoștințele lor de afaceri și din popularitatea lor amărâtului nostru de fotbal. Când singurul element pe care ar trebui să îl aducă ar fi banii. Adică banii investiți inteligent și sustenabil, nu dați cu camătă unui club de fotbal, care se desființeză după ce ei își dau seama că nu mai au ce stoarce din fenomen. Sau când prostiile făcute în fotbal îi trimit la ”Beciul Domnesc”.

Aplauze pentru discursul despre fotbal

La fel ca majoritatea celor care doresc bine fotbalului românesc (minus fanii rivalelor, care realizează pericolul), mă bucur de intrarea milionarului Dan Șucu în fotbal. Este un tip care a reușit în afaceri, care a creat un brand național puternic și care pare decis să ne schimbe prejudecățile despre patronii din fotbal. Doar pare? Vorbește despre sportul de masă, investește în copii și spune că pentru noul Rapid formarea de tineri jucători este esențială. Mai departe, în discursul său, coerent și articulat, vorbește despre profit și despre plata taxelor! Ați mai auzit voi despre așa ceva în fotbalul de la noi? Eu nu!

Bilă neagră pentru atacurile din minutul 1

Dar… pentru că mereu e un ”dar”… în dulcele stil românesc, domnul Șucu nu se poate abține și, în prima sa ieșire publică în calitate de acționar la clubului giuleștean, iese la atac. Ați mai auzit voi despre așa ceva în fotbalul de la noi? Era o întrebare retorică, evident… ”Pe patronul de la CFR Cluj nu l-am întâlnit în afaceri. Sunt de mulți ani în afaceri, dacă ar fi fost proeminent… Eu nu-l cunosc, nu am auzit de dânsul ca om de afaceri. Poate îi știți dumneavoastră afacerile”. Ce-i drept, cam are dreptate, habar nu am ce afaceri are domnul Varga. Dar la fel de adevărat este că probabil o bună parte a suporterilor de fotbal din România nu-l știau pe domnul Șucu, până să fie jurat la show-ul ”Arena Leilor”, de la Pro TV. Unde, fie vorba între noi, nu se duce nimeni pentru a investi în afacerile altora, ci de dragul popularității… Ceea ce domnului Șucu pare că îi place.

Ironii ”fine” la Cluj și glume cu soții

Nu a fost singurul atac al domnului cu mobila, care a tras niște săgeți și spre Sfântu Gheorghe, legate de finanțarea ”cu iz penal” de la Sepsi și chiar către Gică Hagi. Nu văd o problemă în a fi direct și a spune ceea ce gândești, doar că abordarea asta generează scandal. Adică fix ce a urmat. Pentru că, așa cum era de așteptat, au venit replicile. Și nu au fost deloc drăguțe. Cea din secuime, firavă și la locul ei, a lui Hagi tot în limite acceptabile. Cea de la Cluj, însă, a fost o săpuneală ”fină”…

”Dacă nu știe cine este domnul Varga, îi recomand să o întrebe pe soția dânsului. Am ales mereu Ethan Allen, nu Mobexpert. Poate asta l-a deranjat”, este răspunsul domnului Neluțu de la Cluj, care face trimitere la firma de mobilă a Dianei Șucu, soția lui Dan. Dar parcă nu a fost suficient, așa că subalternul domnului Varga, Cristi Balaj a aruncat înapoi o suliță: ”Nu știam cine e Dan Șucu. Am citit să văd cine este. Nu auzisem de el. Avem alt nivel la mobilier. Calitatea noastră e diferită. Și-a făcut o intrare spectaculoasă … Omul a intrat în fotbal să își facă reclamă. Nu ar fi bine să continue așa pentru că o să își prindă degetele în dulap. În fotbal nu merge așa. Proprietarii de club trebuie să aibă ținută”.

Bun venit în club!

Ei, vedeți cum și-a furat-o domnul Șucu? Dar mai știi, poate îi place… Așteptăm să vedem replica la replici, așa cum suntem obișnuiți în fotbalul nostru, că poate ne dăm seama cât de mult ne-a lipsit domnul Șucu până acum.

Ce mă supără însă cel mai tare este faptul că, prin aceste declarații belicoase, pe care le putea păstra pentru următoarea apariție publică (apropo, presa deja s-a prins că aveți mare potential, așa că nu trebuie decât să vreți și veți sta 2-3 ore pe zi la TV), domnul Șucu a umbrit discursul impecabil despre proiectul Rapid, despre copii, academie, adică despre fotbal. Pentru că, așa cum probabil anticipa și domnia sa, presa de sport a făcut trafic mai degrabă cu atacurile la persoană, decât cu planurile de viitor ale clubului.

Și acum să vă fac ziua mai frumoasă! Nici măcar nu au intrat în scenă Meme, nea Gigi, doamna Prodanca. Am uitat pe cineva? Vaaaaai, Șumi! Stai să rămână Șumi fără echipă… Și află domnul Șucu de ce ne rămânem ca la dentist în fotbalul nostru. Nu în timpul meciurilor, ci la final, la emisiunile de după…

Bine ați venit, Dan Șucu!