Justin Ress a fost deposedat de titlul mondial, dar apoi l-a recâștigat! Pe ce loc a ajuns acum Robert Glință în clasamentul finalei de la 50 metri spate

Octavian Vasilescu / 25.06.2022, 20:45
Justin Ress a fost deposedat de titlul mondial, dar apoi l-a recâștigat! Pe ce loc a ajuns acum Robert Glință în clasamentul finalei de la 50 metri spate

UPDATE 22:00 Justin Ress este, în cele din urmă, campion mondial la 50 de metri spate. Americanul a făcut apel la decizia arbitrilor, iar Federația Internațională de Natație i-a dat câștig de cauză. Așadar, Ress este campion mondial, iar pe podium se mai află acum Hunter Armstrong (argint) și Ksawery Masiuk (bronz).

Ca urmare a acestei decizii, Robert Glință revine pe locul 5 în clasamentul final.


Justin Ress (24 ani) a câștigat titlul mondial în proba de 50 metri spate, dar apoi a fost descalificat după intervenția arbitrajului video.

Ca urmare a acestei decizii, medalia de aur a ajuns la Hunter Armstrong (21 de ani).

Justin Ress, descalificat după finală

Înotătorul român Robert Glință (25 de ani) a profitat de această decizie și a urcat pe locul 4 în clasamentul finalei. Glință s-a clasat astfel la șase sutimi de italianul Thomas Ceccon, care a primit medalia de bronz.

Medalia de argint îi revine acum polonezului Ksawery Masiuk.

Clasament final 50 de metri spate. Sursă: captură aquatics.eurovisionsports.tv
Clasament final 50 de metri spate. Sursă: captură aquatics.eurovisionsports.tv

De ce a pierdut titlul mondial

Swimming World Magazine a explicat ce s-a întâmplat cu Justin Ress. Americanul se afla cu tot corpul sub apă în momentul în care a terminat proba de la Budapesta. El a atins peretele pe sub apă, lucru interzis de regulament. Sportivii trebuie să fie la suprafață în momentul în care termină o cursă oficială, altfel sunt descalificați.

Așa s-a întâmplat în cazul lui Justin Ress, lucru confirmat de imaginile video. Justin Ress a aflat decizia în momentul în care se pregătea să acorde un interviu. Oficialii au comunicat decizia la circa 1 minut după finalul probei, spre uimirea celor prezenți la bazin.

Finala probei de 50 metri spate de la Campionatele Mondiale de la Budapesta a fost ultima probă pentru delegația României. Robert Glință și dublul campion mondial David Popovici se vor întoarce duminică în România, la ora 21:00.

David Popovici va fi în direct la TVR, la Campionatele Europene de juniori de la Otopeni

David Popovici va participa la Campionatele Europene de juniori de la Otopeni, în perioada 5-10 iulie. Această competiție va fi transmisă în direct pe canalele TVR.

Televiziunea publică a difuzat și a doua parte a Campionatelor Mondiale de la Budapesta, după ce a în spațiul public au apărut multe nemulțumiri. Prima finală câștigată de David Popovici la Budapesta, la 200 metri liber, nu a fost transmisă în direct la TV în România. TVR a difuzat apoi semifinala și finala pentru proba de 100 metri liber.

David Popovici a reușit să câștige și finala de la 100 metri liber, astfel că se întoarce acasă cu două medalii de aur. Din 1973 nu s-a mai întâmplat ca un sportiv să câștige medalia de aur la CM de natație în ambele probe. Jim Montgomery era ultimul care reușise această performanță, la Belgrad.