Justin Ress a fost deposedat de titlul mondial, dar apoi l-a recâștigat! Pe ce loc a ajuns acum Robert Glință în clasamentul finalei de la 50 metri spate

Octavian Vasilescu 25.06.2022, 20:45
Justin Ress a fost deposedat de titlul mondial, dar apoi l-a recâștigat! Pe ce loc a ajuns acum Robert Glință în clasamentul finalei de la 50 metri spate

UPDATE 22:00 Justin Ress este, în cele din urmă, campion mondial la 50 de metri spate. Americanul a făcut apel la decizia arbitrilor, iar Federația Internațională de Natație i-a dat câștig de cauză. Așadar, Ress este campion mondial, iar pe podium se mai află acum Hunter Armstrong (argint) și Ksawery Masiuk (bronz).

Ca urmare a acestei decizii, Robert Glință revine pe locul 5 în clasamentul final.


Justin Ress (24 ani) a câștigat titlul mondial în proba de 50 metri spate, dar apoi a fost descalificat după intervenția arbitrajului video.

Ca urmare a acestei decizii, medalia de aur a ajuns la Hunter Armstrong (21 de ani).

Justin Ress, descalificat după finală

Înotătorul român Robert Glință (25 de ani) a profitat de această decizie și a urcat pe locul 4 în clasamentul finalei. Glință s-a clasat astfel la șase sutimi de italianul Thomas Ceccon, care a primit medalia de bronz.

Medalia de argint îi revine acum polonezului Ksawery Masiuk.

Clasament final 50 de metri spate. Sursă: captură aquatics.eurovisionsports.tv
Clasament final 50 de metri spate. Sursă: captură aquatics.eurovisionsports.tv

De ce a pierdut titlul mondial

Swimming World Magazine a explicat ce s-a întâmplat cu Justin Ress. Americanul se afla cu tot corpul sub apă în momentul în care a terminat proba de la Budapesta. El a atins peretele pe sub apă, lucru interzis de regulament. Sportivii trebuie să fie la suprafață în momentul în care termină o cursă oficială, altfel sunt descalificați.

Așa s-a întâmplat în cazul lui Justin Ress, lucru confirmat de imaginile video. Justin Ress a aflat decizia în momentul în care se pregătea să acorde un interviu. Oficialii au comunicat decizia la circa 1 minut după finalul probei, spre uimirea celor prezenți la bazin.

Finala probei de 50 metri spate de la Campionatele Mondiale de la Budapesta a fost ultima probă pentru delegația României. Robert Glință și dublul campion mondial David Popovici se vor întoarce duminică în România, la ora 21:00.

David Popovici va fi în direct la TVR, la Campionatele Europene de juniori de la Otopeni

David Popovici va participa la Campionatele Europene de juniori de la Otopeni, în perioada 5-10 iulie. Această competiție va fi transmisă în direct pe canalele TVR.

Televiziunea publică a difuzat și a doua parte a Campionatelor Mondiale de la Budapesta, după ce a în spațiul public au apărut multe nemulțumiri. Prima finală câștigată de David Popovici la Budapesta, la 200 metri liber, nu a fost transmisă în direct la TV în România. TVR a difuzat apoi semifinala și finala pentru proba de 100 metri liber.

David Popovici a reușit să câștige și finala de la 100 metri liber, astfel că se întoarce acasă cu două medalii de aur. Din 1973 nu s-a mai întâmplat ca un sportiv să câștige medalia de aur la CM de natație în ambele probe. Jim Montgomery era ultimul care reușise această performanță, la Belgrad.

Urmăriți Playsport.ro și pe